Διελκυστίνδα κυβέρνησης – δανειστών για τους όρους των τραπεζικών stress test

Διελκυστίνδα κυβέρνησης – δανειστών για τους όρους των τραπεζικών stress test

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις στις τράπεζες σηματοδοτεί η επόμενη εβδομάδα, καθώς θα οριστικοποιηθούν κρίσιμα ζητήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την BlackRock, αλλά και την ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου για την κεφαλαιακή ενίσχυση των συστημικών τραπεζών. Ζωτικής σημασίας θα είναι τα αποτελέσματα του stress test τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο για το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα των όρων της άσκησης προσομοίωσης έχει εξελιχθεί σε διελκυστίνδα μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών ζητούν την υιοθέτηση ήπιων όρων -δηλαδή χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις- για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών, κάτι που αν επιτευχθεί θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταχύτερη επιστροφή στην κυβέρνηση των κεφαλαίων του ΤΧΣ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται σε 8 δισ. ευρώ.

Σημαντική διαφορά

Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να μειωθούν σύμφωνα με την απαίτηση της ΕΚΤ για δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 8%. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%. Οπως εκτιμούν αναλυτές, με τη μείωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας είναι πιθανό οι συστημικές τράπεζες -με εξαίρεση την Eurobank η οποία ήδη έχει αναγγείλει αύξηση κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ- να μη χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Ή πιο σωστά τα αναμενόμενα λειτουργικά έσοδα και τα οφέλη από συνέργειες, πωλήσεις θυγατρικών κ.ά. να υπερκαλύψουν τις απώλειες από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο την προσέγγιση αυτή φαίνεται ότι απορρίπτει η τρόικα, η οποία προκρίνει ένα περισσότερο αυστηρό σενάριο, επιδιώκοντας να διατηρηθεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών προβλημάτων. Η τρόικα απορρίπτει τη μείωση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 8% από 9% σήμερα. Η τρόικα φαίνεται ότι θέλει να αποκρούσει κάθε σκέψη μετακίνησης κεφαλαίων από το ΤΧΣ στην κυβέρνηση. Θετική εξέλιξη για τις τράπεζες αποτελεί η απόφαση της ΤτΕ για την αναγνώριση του 100% της αναβαλλόμενης φορολογίας, κάτι που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο για τον κλάδο είναι η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τις διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών όπου μετέχει το Δημόσιο. Και εδώ πρέπει να συμφωνήσει η τρόικα σε σημαντικές τεχνικές πτυχές. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να προωθήσει διάταξη που θα δίνει στο ΤΧΣ τη δυνατότητα να αποκτήσει, μέσω δημόσιας πρότασης, τα δικαιώματα (warrants) των τραπεζών ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ταχύτερα στη διάθεση των μετοχών σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ θα μπορεί να υποβάλει δημόσια πρόταση στους κατόχους των warrants. Η αγορά δεν θα γίνει με μετρητά, αλλά με τη δωρεάν διάθεση μέρους των μετοχών που εμπεριέχονται στο warrant. Δηλαδή αν ένας τίτλος δίνει το δικαίωμα π.χ. αγοράς 8 μετοχών μιας τράπεζας έναντι 1 ευρώ ανά μετοχή, το ΤΧΣ θα προτείνει στους δικαιούχους την άμεση μεταβίβαση π.χ. 2 μετοχών δωρεάν, με αντάλλαγμα ο επενδυτής να δεχθεί τη μεταβίβαση των υπόλοιπων 6 μετοχών στο ΤΧΣ.

Συγκεντρώνοντας τα δικαιώματα, το ΤΧΣ θα μπορέσει άμεσα να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών των τραπεζών που κατέχει, σε τιμές αγοράς, εκμεταλλευόμενο το θετικό κλίμα που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές αλλά και την αισιοδοξία που σχηματίζεται για την Ελλάδα. Το ακανθώδες ζήτημα θα είναι ο καθορισμός της τιμής αγοράς καθώς και το ενδεχόμενο αντιδράσεων στην προοπτική το ταμείο να πωλήσει τις συμμετοχές του σε τιμές χαμηλότερες των τιμών με τις οποίες ενίσχυσε τις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Το σχέδιο προβλέπει τον καθορισμό της εύλογης τιμής αγοράς από δύο ανεξάρτητους συμβούλους, και με βάση αυτή θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Στόχος είναι, μέσω της επαναγοράς των warrants, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η κυβέρνηση θα είχε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή