Εντονο παρασκήνιο και ζυμώσεις για τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ

Εντονο παρασκήνιο και ζυμώσεις για τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναφορά του βιομηχανικού κλάδου στην πρωτοκαθεδρία του ΣΕΒ θα επιδιώξει ο ιστορικός εργοδοτικός φορέας, μέσω της ανάδειξης του νέου προεδρείου του στις εκλογές του Μαΐου. Οι διεργασίες στο εσωτερικό του Συνδέσμου για τη διαδοχή του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που τον Μάιο του 2014 κλείνει την τέταρτη συνεχή θητεία του, έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες.

Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ωστόσο, παρατηρείται δυστοκία στην ανεύρεση του κατάλληλου προσώπου, ενώ κάποιοι βλέπουν μέχρι και αδιέξοδο και δεν αποκλείουν την παραμονή του… κ. Δασκαλόπουλου στο τιμόνι του ΣΕΒ, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει τη θέση. Η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις αλλά και οι γενικότερες πολιτικές και κοινωνικές αβεβαιότητες προβληματίζουν και αποτρέπουν τους επιχειρηματίες από τη διεκδίκηση μιας προεδρίας που μπορεί να εξελιχθεί σε «ηλεκτρική καρέκλα».

Η επιλογή Θεοδωρόπουλου

Ενα από τα πρώτα ονόματα που έπεσαν στο «τραπέζι» είναι αυτό του επικεφαλής της Chipita κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρείν αναζήτησε στο πρόσωπο του κ. Θεοδωρόπουλου την εκπροσώπησή του.

Η πορεία του στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων θεωρείται ιδιαιτέρως επιτυχημένη καθώς δεν είναι μόνο ένας από τους λίντερ της εγχώριας αγοράς, αλλά έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες και εκτός συνόρων. Τελευταία του κίνηση είναι το εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν στην Τουρκία, που μπαίνει σε παραγωγική λειτουργία τον Μάρτιο. Ο κ. Θεοδωρόπουλος κατάφερε να συνδυάσει την παραδοσιακή μεταποίηση με τις καινοτόμες ιδέες και ενδεικτική επ’ αυτού είναι η κατασκευή μαζί με άλλους επιχειρηματίες προ τριετίας μιας μεγάλης πρωτότυπης μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας στη Β. Ελλάδα.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι από τα λίγα πρόσωπα κοινής αποδοχής παλαιών και νέων τζακιών στον ΣΕΒ. Πρόταση για υποψηφιότητα στην προεδρία του ΣΕΒ είχε δεχτεί και στις εκλογές του 2012, την οποία δεν έκανε αποδεκτή.

Η πρόταση επαναδιατυπώθηκε για τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου. Ο κ. Θεοδωρόπουλος αρχικά φέρεται να την αποδέχτηκε προσφέροντας ικανοποίηση και ανακούφιση στα μέλη του Συνδέσμου. Στην πορεία όπως επαναξιολόγησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και κατέληξε στο να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Στην ενημερωτική επιστολή προς την αρμόδια Επιτροπή για την αναζήτηση νέου προέδρου και νέων μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου που έχει συσταθεί από πέρυσι, οι πληροφορίες λένε ότι επικαλέστηκε «φόρτο εργασίας».

Βολιδοσκόπηση Μυτιληναίου

Το επόμενο πρόσωπο στο οποίο στράφηκε μια μεγάλη πλειοψηφία του Συνδέσμου είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου. Η υποψηφιότητα του κ. Μυτιληναίου παραμένει μέχρι σήμερα στο τραπέζι παρότι ο ίδιος δεν φαίνεται ιδιαιτέρως θερμός και κάποιοι στον ΣΕΒ έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το πρόσωπό του.

Αυτό που κυρίως προβληματίζει τον ίδιο, σύμφωνα με το περιβάλλον του, είναι οι απαιτήσεις του νέου ρόλου σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες που του απορροφούν πολύ χρόνο. Ο κ. Μυτιληναίος συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον δυναμικών επιχειρηματιών καθώς κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα στη μεταλλευτική βιομηχανία, τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και του φυσικού αερίου και να μετατρέψει τη ΜΕΤΚΑ σε μια καθ’ όλα εξωστρεφή επιχείρηση.

Κάποιοι στον ΣΕΒ θα ήθελαν πολύ, πάντως, να ξαναδούν την επάνοδο της βαριάς βιομηχανίας μέσω της νέας γενιάς της οικογένειας Παπαλεξόπουλου. Η είσοδος του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου προ διετίας στο Δ.Σ. του ΣΕΒ ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένα πρώτο βήμα για να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο στις επόμενες εκλογές, δηλαδή του προσεχούς Μαΐου.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος διέψευσε τις προσδοκίες καθώς το βάρος αυτή τη στιγμή δίνεται στις πραγματικά «τιτάνιες» προσπάθειες για την επόμενη μέρα της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ με την έντονη διεθνή δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή