ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρευστότητα και πρόσβαση σε ξένες αγορές για τις εισηγμένες

Η προεργασία έγινε το 2013 με την τοποθέτηση άνω των 2 δισ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες που συνδυάζουν την εξωστρέφεια και την οικονομική σταθερότητα. Το 2014, τα ξένα επενδυτικά σχήματα ξεκινούν από τη θέση του οδηγού να κατευθύνουν τις εισηγμένες στις οποίες διαθέτουν τουλάχιστον ποσοστό βασικού μετόχου (3% και ανω) προσφέροντας, εκτός από την πολύτιμη ρευστότητα, και την πρόσβαση σε νέες αγορές. Ηδη στις 5 πρώτες συνεδριάσεις του 2014 η ελληνική αγορά έχει βελτιώσει κατά 5,92 δισ. ευρώ την κεφαλαιοποίησή της, που προσεγγίζει τα 75 δισ. ευρώ, μία εξέλιξη που οφείλεται αποκλειστικά στη ροή ξένων κεφαλαίων από funds της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στην αυγή του 2014, η York Capital Management γνωστοποίησε ότι είναι συνεταίρος της Invel στην εξαγορά της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, σε μια συμφωνία που φτάνει τα 653 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την τρίτη πρωτοβουλία της York Capital στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από τη συμφωνία για επένδυση 100 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την εμφάνισή της στον διαγωνισμό για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), όπου φέρεται να είναι το φαβορί για την απόκτηση της βιομηχανίας. Με βάση τη συμφωνία με την Invel, η York Capital Management επενδύει κεφάλαια 125 εκατ. ευρώ στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Η Πανγαία ΑΕΕΑΠ θα διαθέτει σύντομα χαρτοφυλάκιο 269 εμπορικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 700.000 τ.μ. και αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, την περασμένη Πέμπτη η York Capital Management απέκτησε, όπως έχει συμφωνηθεί, το 9,08% του μετοχικού κεφαλαίου της κατασκευαστικής εταιρείας ΓΕΚ Τέρνα.

Η ελληνική αγορά αναμένει στη διάρκεια της χρονιάς τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις της Fairfax Financial Holdings, που ελέγχει ποσοστά βασικού μετόχου στον όμιλο Μυτιληναίου και στην Eurobank Properties. Επίσης, η Fidelity Management ελέγχει σημαντικά ποσοστά σε Εurobank Properties, ΟΠΑΠ, Folli Follie Group και στον όμιλο Φουρλή. Οπως σημειώνουν στην «Κ» στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, αυτό που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε φέτος είναι πώς θα αξιοποιήσουν τα private equity funds τις συμμετοχές τους στις ελληνικές εταιρείες, αφού έχουν άποψη και λόγο στα διοικητικά συμβούλια για τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις. Εξάλλου, όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν, όταν το ξένο σχήμα αναλαμβάνει να δώσει ρευστότητα και να ρυθμίσει με αυτόν τον τρόπο και τον δανεισμό μιας επιχείρισης, είναι πασιφανές ότι θα απαιτήσει να έχει ρόλο και στο management της εταιρείας. Ο χρόνος για να καταγραφούν υπεραξίες από ένα fund είναι πεπερασμένος και προσδιορίζεται σε ένα κύκλο 2 έως 3 ετών. Εάν μάλιστα η εταιρεία δείξει άμεση ανάκαμψη, ίσως επισπευσθεί η εξαγορά της από ξένους ομίλους, όπως συνέβη για τρεις πρώην εισηγμένες (Eurodrip, S&B και ΚΑΕ).

Σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, σήμερα δραστηριοποιούνται 243 funds, αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι που συνεργάζονται με την κυβέρνηση και στις αποκρατικοποιήσεις. Ουσιαστικά, η σταδιακή επάνοδος των hedge funds μετά την αποχώρησή τους τον Οκτώβριο του 2009 άρχισε να συντελείται από τον Νοέμβριο του 2012, μολονότι εκείνη την περίοδο η χώρα μας απειλούνταν με έξοδο από την Ευρωζώνη λόγω της καθυστέρησης στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Χρονικά αυτή τη στιγμή τα ξένα σχήματα, παρά το γεγονός ότι εισέρχονται στην ελληνική αγορά με προσεκτικές κινήσεις, έχουν ήδη χαρτογραφήσει σε ποιες εταιρείες –είτε εισηγμένες είτε όχι– τους ενδιαφέρει να αποκτήσουν παρουσία στο μετοχικό τους κεφάλαιο, προσβλέποντας σε μελλοντικές υπεραξίες που θα καρπωθούν πουλώντας τα ποσοστά τους. Ακόμη και πριν από την κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα από το 2008, η ελληνική αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ήταν μικρή με βάση τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα, όμως, τώρα, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν εάν ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να εισέλθουν και ήδη φαίνεται ότι ξεκινάει ένας κύκλος τοποθετήσεων σε υγιείς επιχειρήσεις που δεν χρήζουν αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους και αποτελούν τον υγιή ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αρκετά funds, έχοντας συμμετάσχει την τελευταία διετία σε road shows των ελληνικών εισηγμένων σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, έχουν ήδη επωφεληθεί των χαμηλών χρηματιστηριακών τιμών στην Ελλάδα, με σκοπό να επενδύσουν σε προβληματικές επιχειρήσεις και, εν συνεχεία, να τις πωλήσουν με κέρδος.