ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες έχουν υψηλότερα κέρδη

oi-ellinikes-epicheiriseis-poy-dioikoyntai-apo-gynaikes-echoyn-ypsilotera-kerdi-2001121

Μία στις πέντε ελληνικές εταιρείες διοικείται από γυναίκα, σύμφωνα με την ICAP, που ανέλυσε τα στοιχεία 4.670 εταιρειών σε σύνολο 22.500 που δημοσίευσαν ισολογισμό για το 2012, δηλαδή 21% από 19% που ήταν το 2011. Η ICAP σημειώνει πως αυτή είναι μία ένδειξη ότι οι γυναίκες σιγά σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις.

Το γεγονός, όμως, ότι οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες είναι κυρίως μικρομεσαίες (π.χ. 30% στις ΕΠΕ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγάλες εταιρείες (πάνω από 50 εκατ. τζίρο και 250 εργαζομένους) είναι μόλις 9% και ότι το 81% των γυναικών που διοικούν εταιρείες έχουν κάποια μετοχική σχέση, που σημαίνει ότι οι γυναίκες-στελέχη CEOs είναι αισθητά λιγότερες, «είναι στοιχεία που δείχνουν πόση ακόμα δουλειά χρειάζεται να γίνει απ’ όλους μας», επισημαίνει η ICAP.

Είναι εντυπωσιακά, επίσης, τα ευρήματα ότι οι εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας, αφού στο σύνολο των 22.500 εταιρειών οι γυναίκες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 10,6% έναντι 6,5% του συνόλου και ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, το 11% διοικείται από γυναίκες, που πέτυχαν περιθώριο EBITDA 18,8% έναντι 10,5% του συνόλου. Ακόμη είναι αξιοπρόσεκτο ότι από τις γυναίκες CEOs του δείγματος, 40% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού, 53% εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα και περισσότερες από 87% τοποθετούν την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους.

«Τα πιο πάνω ευρήματα είναι μια ισχυρή ένδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν οι γυναίκες στελέχη. Παρά τα πλεονεκτήματα όμως αυτά των γυναικών, παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες στην ανέλιξή τους, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από την επιφυλακτική στάση και την προκατάληψη πολλών εταιρειών». Η πραγματικότητα αυτή, αν και βελτιώνεται, πρέπει να ανατραπεί με ίσως πιο ρηξικέλευθα μέτρα, σύμφωνα με την έκθεση. Αρκετές πρωτοπόρες πολυεθνικές εταιρείες υλοποιούν προγράμματα προώθησης των γυναικών στις υψηλές θέσεις ιεραρχίας τους. Το παράδειγμα δε αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν όλες οι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους ελληνικές εταιρείες.

Πρέπει οι διοικήσεις των εταιρειών να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας», καταλήγει η ICAP.