O Δήκτης: Ηπιος καιρός, κρίση μείωσαν την κατανάλωση ρεύματος

O Δήκτης: Ηπιος καιρός, κρίση μείωσαν την κατανάλωση ρεύματος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 3,7%, το 2013, καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η μείωση οφείλεται κυρίως στον περιορισμό της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις (-4,4%), που αποδίδεται αφενός στην οικονομική κρίση και αφετέρου στις ηπιότερες θερμοκρασίες (καλοκαίρι 2013 έναντι καλοκαιριού 2012). Αντίθετα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης καταγράφεται μικρή αύξηση της κατανάλωσης κατά 1,3%. Από την πλευρά της παραγωγής, το 46% καλύφθηκε από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με τις μονάδες φυσικού αερίου –ΔΕΗ και ιδιωτών– να ακολουθούν με 24%. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 7% της συνολικής ζήτησης, όπου πρέπει να προστεθούν και οι μικρές μονάδες (φωτοβολταϊκά στέγης κ.λπ.) που εκτιμάται ότι έφθασαν στο 8%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 11% της ζήτησης.

Oι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επεκτείνονται στο εξωτερικό παρά την κρίση. Την ερχόμενη Παρασκευή, ο όμιλος Βερόπουλου μέσω της δικαιόχρησης (franchise) ανοίγει το πρώτο εστιατόριο Goody’s στα Σκόπια.

Το εστιατόριο θα λειτουργήσει στο εμπορικό κέντρο Vero Centεr στα Σκόπια από την εταιρεία Veropοulos-Skopje, θυγατρική στην ΠΓΔΜ του ελληνικού ομίλου Βερόπουλου, η οποία λειτουργεί και το εμπορικό κέντρο. Επίσης, την 1η Μαρτίου 2014 η Chipita ξεκινά τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής κρουασάν στην Κωνσταντινούπολη. H «Σαράντης» ίδρυσε πρόσφατα θυγατρική στη Λισσαβώνα, έχοντας σημαντική παρουσία στην Ιβηρική Χερσόνησο από το 2009.

Νομπελίστες υπέρ αυξήσεων

Εβδομήντα πέντε οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και επτά κάτοχοι βραβείου Νομπέλ Οικονομίας, υποστηρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει ν’ αυξηθεί από τα 7,25 δολάρια την ώρα στα 10,10 δολάρια μέχρι το 2016. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι στη συνέχεια ο κατώτατος μισθός θα πρέπει ν’ αυξάνεται αυτόματα όσο αυξάνεται και ο πληθωρισμός, καθώς στην περίπτωση αυτή το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων συρρικνώνεται. Οι διακεκριμένοι Αμερικανοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν οδηγεί σε μείωση της απασχόλησης. Διαψεύδεται πάντως η πληροφορία ότι η είδηση προκάλεσε λιποθυμίες σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες.

Γραφεία ασφάλισης όπου έκλεισαν μονάδες του ΙΚΑ

Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης σε περιοχές όπου λειτουργούσαν μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, αλλά και σε περιοχές όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν, ώστε να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, ανακοίνωσε το Ιδρυμα. Τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποτελούν μη αυτοτελείς υπηρεσίες εντός της ασφαλιστικής περιοχής συγκεκριμένου υποκαταστήματος, στο οποίο υπάγονται και το οποίο καλούνται να υποστηρίξουν λειτουργικά. Θα στελεχωθούν με 1-3 υπαλλήλους (σε ειδικές περιπτώσεις ο αριθμός των υπαλλήλων μπορεί να αυξηθεί), ανάλογα με τα μεγέθη της περιοχής που εξυπηρετούν και τις ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό που έχουν τα υποκαταστήματα.

Εκδήλωση για χρηματοδότηση επιχειρήσεων από τον ΣΕΒ

Εκδήλωση με θέμα: «Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ποιες λύσεις – ποια προοπτική» διοργανώνει σήμερα ο ΣΕΒ. Στην εκδήλωση θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τη ρευστότητα στην αγορά, εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης κ.ά. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιος Προβόπουλος (φωτ). Θα μιλήσουν επίσης οι κ. Α. Καλλιτσάντσης, πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ν. Κουτσιανάς, αντιπρόεδρος της Apivita, Α. Θεοδωρίδης, γενικός διευθυντής της Alpha Bank, Π. Μυλωνάς, γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Φ. Καρβίας, γενικός διευθυντής Eurobank. Θα μιλήσει επίσης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός του Γιώργος Κουτσός, ενώ τη σύνοψη των εργασιών της ημερίδας θα πραγματοποιήσει ο κ. Ν. Καραμούζης, διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Τράπεζας και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του κ. Μιχάλη Σάλλα, προέδρου Ομίλου Πειραιώς, με θέμα «Ο δρόμος μπροστά μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή