Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από το εξωτερικό για επενδύσεις στις τράπεζες

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από το εξωτερικό για επενδύσεις στις τράπεζες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΕΒ με τίτλο: «Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ποιες λύσεις – ποια προοπτική», ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργος Κουτσός, μετέφερε τα θετικά μηνύματα και τις προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό. Οπως σημείωσε, υπάρχουν πολλοί ξένοι που επιθυμούν να επενδύσουν στις εγχώριες τράπεζες, καθώς πιστεύουν στις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και στις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος. Οπως ανέφερε, ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης των ελληνικών τραπεζών δημιουργεί προσδοκίες για σημαντικά οφέλη μέσω των συνεργειών.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες ανάκτησης των 40 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, σημείωσε ότι από τα 15 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί για την εξυγίανση τραπεζών (Τ.Τ., ΑΤΕ, Proton κ.ά.) πιθανότατα μικρό μέρος θα ανακτηθεί, ωστόσο από τα περίπου 25 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών φαίνεται ότι θα ανακτηθεί μεγάλο μέρος. Σημείωσε ότι η αποστολή του ΤΧΣ ολοκληρώνεται το 2017 και θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία αν μέχρι τότε οι τράπεζες έχουν βρεθεί σε ιδιωτική κατοχή και το ΤΧΣ επιστρέψει τα χρήματα στο Δημόσιο.

Ο κ. Χ. Γαβαλάς, γενικός διευθυντής του ομίλου Μυτιληναίου, σημείωσε το υψηλό κόστος χρηματοδότησης με το οποίο βαρύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κ. Α. Καλλιτσάντσης, πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη της σταθερότητας στην προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Ν. Κουτσιανάς, αντιπρόεδρος της Apivita, σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στάθηκε –δεδομένων των συνθηκών– στο πλευρό της εταιρείας, βοηθώντας την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης που πραγματοποίησε, ενώ τόνισε την ανάγκη ριζικής αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου με την εγκατάλειψη αρπακτικών τακτικών και την υιοθέτηση αξιών και αρχών μακροχρόνιας ανάπτυξης. Ο κ. Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PricewaterhouseCoopers, αναφέρθηκε στην έντονα ανοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να προσεγγίσουν το επίπεδο του 40%.

Ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, γενικός διευθυντής της Alpha Bank, αναφέρθηκε στις ανισορροπίες που έχει δημιουργήσει η κρίση μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου. Για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην εγχώρια αγορά ο κ. Θεοδωρίδης σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η επιδότηση της ΕΚΤ, να επανέλθουν στις διεθνείς αγορές οι εγχώριες τράπεζες, να αναδειχθούν νέα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε διεθνείς αγορές, να δημιουργηθούν νέες χρηματοδοτικές δομές, αλλά να υπάρξουν μεταβατικές φορολογικές διατάξεις.

Ο κ. Φωκίων Καραβίας, γενικός διευθυντής της Eurobank, σημείωσε ότι προϋπόθεση για την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας είναι η περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, η οποία θα προέλθει από την επιπλέον μείωση των επιτοκίων, την επιστροφή καταθέσεων και τη σταδιακή επιστροφή των τραπεζών στις διεθνείς αγορές. Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η ταχεία ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή