Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού

Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Για την άλλη εβδομάδα μετατίθεται η λήψη των αποφάσεων σχετικά με την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Στη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, δεν ήταν δυνατό να εξαντληθεί το θέμα και για τον λόγο αυτό προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε καθοριστεί.

 

Αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η έγκριση του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού. Στόχος της διοίκησης του Ταμείου είναι το σχέδιο αυτό να παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, έτσι ώστε οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές να προσέλθουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. ενός μήνα) να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές. Οι τρεις ενδιαφερόμενοι είναι η ισραηλινών συμφερόντων Elbit, η ελληνική Lamda Development και η βρετανικών συμφερόντων London & Regional Properties (LRP). Οι προσδοκίες είναι υψηλές, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραχώρηση γης στην Ελλάδα και ίσως μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Η διαδικασία αυτή που ξεκίνησε στο τέλος του 2011, φτάνει στο πιο κρίσιμο σημείο της, που είναι η έκφραση πραγματικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο έργο.
 
Πρόκειται για μια πολυέξοδη επένδυση, που ξεπερνάει τον ορίζοντα της 10ετίας, συνιστώντας πρόκριμα για τη στάση των επενδυτών στις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε μόλις χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές που επανακάμπτουν στην Ελλάδα έχουν πιο βραχυπρόθεσμους στόχους. Εκτιμάται ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα είναι δεσμευμένος για περισσότερο από μία 15ετία, στην οποία θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

 
Παράλληλα η επιτυχής παραχώρηση του Ελληνικού συνιστά πρόκριμα και για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για την επόμενη χρονιά. Οι κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που αναμένονται ως προκαταβολή για την παραχώρηση της τεράστιας έκτασης είναι καθοριστικής σημασίας για τους στόχους του προγράμματος το 2014. Τα σημάδια, πάντως, είναι ενθαρρυντικά. Από τη μια πλευρά η επιτυχής αποκρατικοποίηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης και από την άλλη, το υψηλό ενδιαφέρον μέχρι σήμερα των ενδιαφερόμενων επενδυτών –ήδη έχουν ξοδέψει πολλά– προσδίδουν στους ανθρώπους του Ταμείου συγκρατημένη αισιοδοξία.

 
Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, πάντως, αναμένεται να γίνει στο τέλος του επόμενου μήνα. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, αφού λάβουν το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης, θα πρέπει να το συζητήσουν με τους μετόχους τους ή/και τους χρηματοδότες τους (π.χ. τράπεζες, επενδυτικά funds κ.λπ.), προκειμένου να υποβάλουν την τελική και δεσμευτική προσφορά τους για τα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα απαιτήσει περίπου ένα μήνα, από τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ θα παραδώσει το τελικό σχέδιο της σύμβασης στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή