«Ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ η επένδυση της Invel στην Εθνική Πανγαία»

«Ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ η επένδυση της Invel στην Εθνική Πανγαία»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ως τη μεγαλύτερη συναλλαγή στον τομέα της αγοράς ακινήτων χαρακτηρίζει η Εθνική Τράπεζα την επένδυση της Invel στην Εθνική Πανγαία. Σε έγγραφο που απέστειλε η τράπεζα στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σημειώνεται ότι η συμφωνία με την Invel αποτελεί μια αμιγώς επιχειρηματική απόφαση που συνεισφέρει και ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

 

Η Εθνική υπογραμμίζει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας βελτιώνεται μέσω της εν λόγω συναλλαγής κατά 40 μονάδες βάσης και ότι διευκολύνεται και η προετοιμασία για τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή, το 2015, της Εθνική Πανγαία στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοθετικό πλαίσιο. Σημειώνεται επίσης ότι με την κίνηση αυτή διευρύνεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Πανγαία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και διευκολύνεται η ανάπτυξη του επενδυτικού της προγράμματος, προσβλέποντας σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, όταν η εταιρεία εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών. Σύμφωνα με το έγγραφο η Invel, επενδύοντας κεφάλαια έμπειρων διεθνών επενδυτών στη χώρα μας, απέδειξε έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς και τις δυνατότητες για ορατή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ηδη δε η σχεδιαζόμενη μελλοντική δραστηριότητα της Invel στην Ελλάδα περιλαμβάνει περαιτέρω ανάπτυξη και επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.
 
Σε ό,τι αφορά το τίμημα, σημειώνεται ότι: «μετά τη συναίνεση του ΤΧΣ και τη συμφωνία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Εθνική Τράπεζα κατάρτισε συμφωνία με την εταιρεία Invel Real Estate με αντικείμενο την πώληση και μεταβίβαση ποσοστού 66% της συμμετοχής στη θυγατρική εταιρεία Πανγαία σε τρέχουσες αποτιμήσεις αντί συνολικού τιμήματος 653 εκατ., η οποία θα λάβει χώρα εφόσον πληρωθούν λοιπές απαραίτητες αιρέσεις, διατυπώσεις και εγκρίσεις, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συναλλαγής».

 
Η ευρύτερη συναλλαγή περιλαμβάνει α) χρηματική καταβολή σε μετρητά 161,3 εκατ. της Invel, β) εισφορά -μέσω αύξησης κεφαλαίου- από την Invel ιταλικής εταιρείας με ακίνητη περιουσία και καθαρή αξία ενεργητικού ύψους 73,5 εκατ., γ) χρηματοδότηση του πρόσθετου καταβαλλόμενου τιμήματος από την Εθνική Τράπεζα (vendor financing) έναντι εξασφαλίσεων (η χρηματοδότηση της Invel ανέρχεται σε 421 εκατ. συμπεριλαμβανομένων εξόδων, δ) εισφορά από την Τράπεζα ακινήτων με καθαρή αξία ενεργητικού ύψους 72 εκατ. στην ίδια αύξηση κεφαλαίου της Πανγαία.

 
Διευκρινίζεται επίσης ότι μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Εθνική θα διατηρήσει ποσοστό 34% της μετοχικής συμμετοχής στην Πανγαία, θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχό της έως 5 έτη, ορίζοντας την πλειοψηφία μελών του Δ.Σ. και της Επενδυτικής Επιτροπής, και θα φέρει πρόσθετα συμβατικά δικαιώματα. Επίσης, τα ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία που θα εισφερθούν από την Εθνική Τράπεζα και την Invel στην Πανγαία, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αποτιμώνται από εξειδικευμένους σε θέματα real estate πιστοποιημένους εκτιμητές.

 
Eπισημαίνεται ότι τα ίδια κεφάλαια της Invel προέρχονται από μια ομάδα διεθνών θεσμικών επενδυτών, ένας εκ των οποίων είναι ο Μπένι Στέινμετζ, στον οποίο όμως δεν ανήκει η εταιρεία. Επικεφαλής της Invel είναι ο Ελληνας Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, πρώην Managing Director στην Deutsche Bank, με εμπειρία που ξεπερνά τα 20 έτη και υλοποιημένες επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή