Μεγάλο ξεκαθάρισμα στις ιχθυοκαλλιέργειες

Μεγάλο ξεκαθάρισμα στις ιχθυοκαλλιέργειες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, με τις τράπεζες να προβαίνουν στις οριστικές αποφάσεις για την τύχη των υπερδανεισμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Με βάση το μέγεθος και κυρίως τη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης, οι πιστωτές θα κρίνουν ανά περίπτωση εάν συντρέχει λόγος να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του δανεισμού ή αντιθέτως να τις αποσυνδέσουν από τη «μηχανική υποστήριξη», οδηγώντας τες σε λύση κι εκκαθάριση. Ας σημειωθεί ότι στο εννεάμηνο του 2013 οι τρεις μεγάλοι παίκτες του κλάδου είχαν συνολικές υποχρεώσεις 786 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 500 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμες.

Μία πάντως πρώτη ένδειξη θα υπάρξει στα τέλη του μήνα, καθώς στις 29/1/2014 θα εκδικασθεί -μετά την αναβολή που δόθηκε στις 18/12/2013- η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα την οποία κατέθεσε το φθινόπωρο η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013 το σύνολο των υποχρεώσεων της Δίας ανερχόταν σε 179,8 εκατ. ευρώ και με αρνητικά ίδια κεφάλαια 67,6 εκατ. ευρώ.

Δύο ακόμη από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου μπορεί να μην έχουν βρεθεί στο κατώφλι της πτώχευσης ή να μην έχουν αναζητήσει προστασία από τους πιστωτές τους, αλλά οι σημαντικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες τις ωθούν στο να βλέπουν ως μοναδική λύση σωτηρίας τη συγχώνευση. Υπό αυτό το πρίσμα – κι ενώ η συγχώνευση με τη Δίας που είχε ξεκινήσει σταμάτησε λόγω των προαναφερθεισών εξελίξεων – η διοίκηση της Σελόντα έχει προτείνει στον έτερο σημαντικό παίκτη του κλάδου, τον Νηρέα να συγχωνευθούν. Ο τελευταίος ούτε έχει απορρίψει ούτε έχει αποδεχθεί την πρόταση της Σελόντα. Πρώτον, διότι αναμένει τη στάση των τραπεζών οι οποίες και θα κρίνουν τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου σχήματος και κυρίως εάν αυτό θα βελτιώσει τη χρηματοοικονομική κατάσταση των εταιρειών. Δεύτερον, διότι η διοίκηση του Νηρέα δεν έχει σταματήσει να αναζητεί και άλλες στρατηγικές συνεργασίες εντός κι εκτός Ελλάδος.

Οι συνολικές υποχρεώσεις του Νηρέα στο εννεάμηνο του 2013 ανήλθαν σε 341 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία, όμως να διαθέτει ίδια κεφάλαια ύψους 92 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Σελόντα ανήλθε στο εννεάμηνο σε 265,26 εκατ. ευρώ και με ζημίες πάνω από το 30% της καθαρής της θέσης, γεγονός που οδήγησε τη μετοχή της στην κατηγορία της επιτήρησης. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες προκειμένου να επιτύχει επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και μετατροπής βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες.

Συγκέντρωση σε δύο πόλους

Η υπόθεση των συγχωνεύσεων δεν είναι κάτι νέο στον κλάδο. Αυτές δεν έγιναν πριν από τρία χρόνια όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Κάκχα Μπεντουκίτζε με το fund Linnaeus αποκτώντας στη διάρκεια αυτών των ετών το 43,08% της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, το 23,68% του Νηρέα και το 19,05% της Σελόντα. Η οικονομική κρίση από τη μία και η απουσία βούλησης των επικεφαλής των ελληνικών επιχειρήσεων να συνεργασθούν καθυστέρησε το σχέδιο της τριπλής συγχώνευσης και δεν θεωρείται πιθανό ότι ο Γεωργιανός επιχειρηματίας θα επενδύσει επιπλέον χρήματα. Στο τραπέζι βρίσκεται ένα ακόμη σενάριο, αυτό που θέλει τη συγκέντρωση όλων των εταιρειών του κλάδου κάτω από δύο πόλους, τον Νηρέα από τη μία και την Ανδρομέδα, συμφερόντων Global Finance από την άλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή