Εκτοξεύθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο το πρώτο δεκαήμερο του έτους

Εκτοξεύθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο το πρώτο δεκαήμερο του έτους

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 6,21 δισ. ευρώ αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις δέκα πρώτες συνεδριάσεις του 2014. Μέχρι και την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε κέρδη 11,50% και φιγουράριζε στην πρώτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των 97 χρηματιστηρίων. Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, Ftse 25, έχουν αναλάβει τα ηνία της αγοράς και ήδη σημειώνονται αξιοσημείωτες αποδόσεις, αφού επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των μεγάλων διεθνών οίκων ότι τα 243 funds που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ελληνική αγορά έχουν ξεκινήσει με ένταση και στοχευμένα τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης από τις 27 Νοεμβρίου 2013, όταν υποβαθμίστηκε το χρηματιστήριο από τη Morgan Stanley Capital International.

Οπως έχουν δείξει οι πρώτες συνεδριάσεις του 2014 τα funds ενδιαφέρονται κυρίως για τις εταιρείες του Ftse 25 που συνδυάζουν τα εξής χαρακτηριστικά: α) θα εμφανίσουν αξιόλογη κερδοφορία το 2014 σε σχέση με το 2013, β) διατηρείται σε επαρκή επίπεδα ο δείκτης ταμειακών ροών και περιορίζεται ο συνολικός δανεισμός, γ) αποτελούν μονοπώλια στην ελληνική αγορά (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil), δ) περιλαμβάνονται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων για φέτος (ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ), δ) διευρύνουν τον δείκτη εξωστρέφειάς τους με τις εξαγωγές να ξεπερνούν το 60% με 70% κατά μέσο όρο (Μέτκα, Γεκ Τέρνα, Μυτιληναίος, Coca Cola ΗBC). Οπως μάλιστα σημειώνει σε έκθεσή της η Εθνική χρηματιστηριακή «η υποβάθμιση της Ελλάδας σε αναδυόμενη αγορά θα δώσει υπεραπόδοση στις αποτιμήσεις των εταιρειών με ισχυρές ταμειακές ροές, όπως ο ΟΤΕ, η Jumbo, η Motor Oil και η Μέτκα.

Να αναφέρουμε ότι το 2013 ήταν η πρώτη χρονιά από το 2007, με σημαντικές καθαρές εισροές από ξένους επενδυτές, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν περαιτέρω στην ελληνική αγορά κατά τα επόμενα 2 χρόνια. Η Eθνική χρηματιστηριακή εκτιμά ότι «η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί σε εταιρείες ικανές να εμφανίζουν αύξηση στα κέρδη και τις ταμειακές ροές, είτε λόγω ευνοϊκότερων ρυθμιστικών αλλαγών είτε από πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης».

Για τον αγγλικό οίκο HSBC «το ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ισχυρό», καθώς όπως αναφέρει σε ανάλυση αυτή την εβδομάδα, «η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι πλησιάζει σε ένα σημείο ανάκαμψης, μετά τη μεγάλη ύφεση, είναι η φάση του κύκλου που όταν η χρηματοοικονομική κρίση τελειώνει, η πορεία πηγαίνει καλά.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να αποβλήθηκε από την κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, αλλά η κατάταξή της στις αναδυόμενες είναι θετική από πλευράς ρευστότητας για το χρηματιστήριό της», καταλήγει η έκθεση του ξένου οίκου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, το 2014 θα τερματιστεί η εξαετής συρρίκνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, που, από την κορύφωση της κερδοφορίας των 7,6 δισ. ευρώ το 2007, κατέληξαν σε ζημίες 2,3 δισ. ευρώ το 2012 για τις 29 εισηγμένες που παρακολουθεί η Citi, περιλαμβανομένων των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή