Ο Δήκτης: Οι ελληνικές προσπάθειες για την τραπεζική ενοποίηση

Ο Δήκτης: Οι ελληνικές προσπάθειες για την τραπεζική ενοποίηση

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή ομάδα από την Τράπεζα της Ελλάδας έχει τοποθετήσει η ελληνική προεδρία στις Βρυξέλλες για να προωθήσει την ολοκλήρωση του Κανονισμού για την τραπεζική ενοποίηση. Η επίτευξη συμφωνίας, θεωρείται δύσκολη, με δεδομένη και τη βραχύβια διάρκεια της προεδρίας, λόγω των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου. Οι τοποθετήσεις των δύο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλιστών κ. Ντολ και Σβόμποντα κατά την πρόσφατη παρουσίαση των θέσεων της ελληνικής προεδρίας, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία που επετεύχθη στα τέλη του 2013, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία…

Η μεγαλύτερη αυξητική επίδραση στο επίπεδο τιμών καταναλωτή των Κρατών – Μελών της Ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο του 2013 αποδίδεται στον ηλεκτρισμό (0,11%), στον καπνό (0,08%) και τα εστιατόρια και καφετέριες (0,05%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τηλεπικοινωνίες (-0,14%), τα καύσιμα για μεταφορές (-0,13) και οι ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (-0,07). Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία στοιχείων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat.

Γιατί χαμογελούν οι τραπεζίτες

Χαμόγελα στις διοικήσεις των τραπεζών δημιουργεί η αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων. Η μείωση οδηγεί σε σημαντική ενίσχυση του επιτοκιακού περιθωρίου και κατ’ επέκταση των εσόδων των τραπεζών. Στο τέλος Σεπτεμβρίου το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 1,81% έναντι 2,51% τον περασμένο Μάιο και 2,75% τον Σεπτέμβριο του 2012. Δηλαδή το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων έχει μειωθεί κατά 34,2%. Αντίστοιχα το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων καταθέσεων τον περασμένο Νοέμβριο περιορίστηκε στο 2,14%, από 2,78% τον περασμένο Μάιο και 2,86% τον Σεπτέμβριο του 2012. Με τα υπόλοιπα καταθέσεων στα επίπεδα των 160 δισ. ευρώ κάθε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) οδηγεί σε εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Στην αντίπερα όχθη οι καταθέτες νοσταλγούν τα υψηλά επιτόκια της κρίσης…

Το φαινόμενο του Ιανουαρίου (January effect) στο ελληνικό χρηματιστήριο εξελίσσεται θετικά για τις πρώτες 11 συνεδριάσεις του μήνα, αφού ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει μία άνοδο 5,28%. Η χρηματιστηριακή παράδοση αναφέρει ότι το τελικό πρόσημο (θετικό ή αρνητικό) του Ιανουαρίου είναι ο προάγγελος του ετήσιου αποτελέσματος για την αγορά.

Το τίμημα του ντιλ στις τηλεπικοινωνίες

Λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ κατέβαλε η Vodafone για την απόκτηση συμμετοχής στη Forthnet. Τη διευκρίνιση αυτή πραγματοποίησαν στελέχη της εταιρείας προς την «Κ» με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της 17 Ιανουαρίου 2014. Τα στελέχη της Vodafone δεν προσδιόρισαν το σχετικό τίμημα και απλά σημείωσαν ότι ήταν μικρότερο των 20 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απέκτησε πρόσφατα συμμετοχή 6,51% στη Forthnet ή περίπου 7,16 εκατ. μετοχές. Η συμμετοχή αυτή αποκτήθηκε μέσω της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών που συντελέστηκε πρόσφατα στη Forthnet.

Οι τράπεζες, το ευρωσύστημα και το ζητούμενο της ανάπτυξης

Μία από τις αντιφάσεις της Ευρωζώνης στην αντιμετώπιση της κρίσης ανέδειξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στη συζήτηση σε επιτροπή της Βουλής με τον κ. Προβόπουλο: «Είναι δυνατόν να ζητάει το ευρωσύστημα από τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτησή τους από το ευρωσύστημα; Αυτή τη στιγμή, έχουν πάρει περίπου 70 δισ. από το ευρωσύστημα. Αν συνεχίσουμε να μειώνουμε την εξάρτησή τους και διώξουμε άλλα 40 δισ., πώς θα μπορέσουμε να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;», ρώτησε ο κ. Σαχινίδης. Αλλά απάντηση δεν πήρε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή