Ο «γόρδιος δεσμός» της τιμής στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

Ο «γόρδιος δεσμός» της τιμής στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Σε ποια τιμή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank; Λίγους μήνες πριν, την περασμένη άνοιξη, το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τοποθέτησε 5,8 δισ. ευρώ αποκτώντας 3,78 δισ. μετοχές της τράπεζας προς 1,54 ευρώ εκάστη. Σήμερα η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ και οι απώλειες του Δημοσίου αγγίζουν το 50%.

Η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται σήμερα στα 0,58 ευρώ. Ποια, λοιπόν, θα ήταν η δίκαιη για το Δημόσιο τιμή για τη νέα αύξηση κεφαλαίου της Eurobank; Στελέχη της τράπεζας σημειώνουν στην «Κ» ότι το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το σε ποια τιμή θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, αλλά το αν τα απαιτούμενα κεφάλαια θα αντληθούν από ιδιώτες επενδυτές ή από το ΤΧΣ. Αν τελικά η αύξηση καλυφθεί από το Ταμείο, το κεφαλαιακό απόθεμα των 8,7 δισ. ευρώ θα μειωθεί κατά το ποσό της αύξησης – περίπου 2 δισ. ευρώ– ενώ η τράπεζα θα βρεθεί ακόμη πιο βαθιά στην αγκαλιά του κράτους. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους της Eurobank: με το κράτος να έχει τοποθετήσει περίπου 8 δισ. στην τράπεζα, η ιδιωτικοποίησή της θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη και το πιθανότερο είναι σε βάθος χρόνου η Eurobank να διαμοιραστεί στις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Αν συμβεί αυτό, το Δημόσιο δεν θα πάρει σχεδόν τίποτα από τα 10 δισ. ευρώ, ωστόσο, κανείς δεν θα κατηγορηθεί ότι «ξεπούλησε» την τράπεζα.

Στελέχη της Eurobank υποστηρίζουν ότι η άποψη πως η αύξηση κεφαλαίου θα ζημιώσει το Δημόσιο είναι όχι μόνον επιφανειακή, αλλά και εντελώς λανθασμένη. Σημειώνουν ότι αν η αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες, το Δημόσιο όχι μόνο δεν θα ζημιωθεί, αλλά σε βάθος χρόνου θα ανακτήσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που διέθεσε. Πέραν του γεγονότος ότι το ΤΧΣ δεν θα βάλει πρόσθετα κεφάλαια (αυξάνοντας το ρίσκο του), η μείωση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ (που θα πραγματοποιηθεί καθώς οι νέες μετοχές θα αποκτηθούν από νέους επενδυτές) θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι, μετά την αύξηση, θα συμμετέχει σε μια τράπεζα με σημαντικά υψηλότερα κεφάλαια. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 98,56% της Eurobank και δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας βρίσκεται στα 3,1 δισ., κάπου εκεί διαμορφώνεται η τρέχουσα αξία της συμμετοχής του. Ωστόσο, αν η αύξηση καλυφθεί από ιδιώτες, η αξία της τράπεζας θα ανέλθει περίπου στα 5,1 δισ. ευρώ. Ετσι, μπορεί το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ να μειωθεί στο 50%-55% από 98% σήμερα, αλλά θα αντανακλά αξία 2,5 με 2,8 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου ανάλογη της σημερινής. Και αυτό χωρίς να περιλαμβάνει την ενίσχυση της τιμής της μετοχής που θα επιφέρει η συμμετοχή ξένων ιδιωτών επενδυτών, ακριβώς όπως έγινε στις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

Τους τελευταίους έξι μήνες, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει σημειώσει άνοδο 91%, της Εθνικής 67%, της Alpha Bank 66% ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 3% (ενώ σε 12μηνη βάση οι απώλειες φτάνουν το 90%). Κοινός παρονομαστής στην Alpha, στην Πειραιώς και στην Εθνική είναι ότι ολοκλήρωσαν την αύξηση κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Αντίθετα, η Eurobank ανακεφαλαιοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών. Δεν είναι τυχαίο ότι τη στιγμή που στην «κρατική» Eurobank το Δημόσιο χάνει –σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές– περίπου το 50% των κεφαλαίων που τοποθέτησε, στις άλλες τρεις συστημικές, λογιστικά ήδη ανακτά το σύνολο των κεφαλαίων που τοποθέτησε, μόλις λίγους μήνες μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Alpha Bank, όπου η αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης πραγματοποιήθηκε στα 0,44 ευρώ, ενώ σήμερα στο Χ.Α. διαπραγματεύεται στα 0,7 ευρώ!

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μια επιτυχής αύξηση κεφαλαίου της Eurobank –και η εισροή περίπου 2 δισ. ευρώ ξένων κεφαλαίων στη χώρα– θα αποτελούσε ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά κυρίως για τις προοπτικές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή