Eνας δύσκολος ρόλος για τα στελέχη

Eνας δύσκολος ρόλος για τα στελέχη

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

 

Ενας νέος «ρόλος» –δυσάρεστος, ανεπιθύμητος, αλλά δυστυχώς αναπόφευκτος– έχει προστεθεί εξαιτίας της μακροχρόνιας οικονομικής ύφεσης σε πολλά στελέχη διοικήσεων. Αφορά περιπτώσεις που οι οργανισμοί τους αναγκάζονται να προβούν σε απολύσεις – συχνά μάλιστα ομαδικές. Στα στελέχη αυτά ανατίθεται ο σκληρός ρόλος να επικοινωνήσουν στους προς απόλυση εργαζόμενους «τα κακά νέα». Προφανώς για να απαλύνουν τη σκληρότητα αυτού του ρόλου τον μεταμφίεσαν με τον… διπλωματικό τίτλο του «απεσταλμένου» – envoy.

Ο ρόλος

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο ρόλος αυτός –η άσκηση του οποίου πριν από την κρίση ήταν περιορισμένη, συνήθως για μεμονωμένες περιπτώσεις είτε σε μεγάλες αλλαγές, συγχωνεύσεις, πτωχεύσεις κ.ά.– σήμερα έχει συγκεντρώσει τους προβολείς των ερευνητών, με ζητούμενο τις απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ο «απεσταλμένος», προκειμένου η διαχείριση της δύσκολης αυτής «αποστολής» να ελαχιστοποιεί τις επώδυνες επιπτώσεις που έχει για όλους τους εμπλεκόμενους: τους ίδιους τους απολυόμενους, το προσωπικό που «επιβίωσε» και παραμένει –αλλά νιώθει βαθιά πληγωμένο και ανασφαλές– την επιχείρηση και την εργοδοσία.

Κεντρικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι οι οργανισμοί που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μειώσουν το προσωπικό τους, μπορούν όντως να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις «εφόσον όμως τα ανώτερα στελέχη τους, μαζί με την αναγκαία μείωση του κόστους δεν καταστρέψουν το αίσθημα ευφορίας και το ηθικό των εργαζομένων. Γιατί, σε αυτή την περίπτωση, αυτό που μακροχρόνια υπηρετούν είναι μια λάθος οικονομία». Είναι το σχόλιο του Sir Paul Judge, προέδρου του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Βρετανικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ που προλογίζει τη δημοσίευση των καλύτερων ερευνών που έχουν γίνει τον χρόνο που πέρασε για το σημαντικό και επίκαιρο αυτό θέμα των απολύσεων.

Μία από τις έρευνες αυτές πραγματοποιήθηκε από τον δρα Ιαν Ασμαν, καθηγητή στο Institute for Research into Organisation, Work and Employment του Πανεπιστημίου Central Lancashire για λογαριασμό του Δημόσιου Συμβουλευτικού Οργανισμού Συμφιλίωσης και Διαιτησίας (Advisory Consiliation and Arbitration Service). Γενικό συμπέρασμά της είναι ότι, ανεξάρτητα από το πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα η μείωση του προσωπικού, παραμένει αδιαμφισβήτητο το ότι ο ρόλος του «απεσταλμένου» είναι ιδιαιτέρως απαιτητικός και απόλυτα καθοριστικός για την έκταση των επιπτώσεων.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν ο «απεσταλμένος» ανήκει σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό οργανισμό, αν είναι στέλεχος γραμμής είτε ανήκει στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, η έρευνα καταλήγει σε συγκεκριμένες συστάσεις που τις χαρακτηρίζει πρωταρχικής σημασίας.

Συμβουλές

Πρώτη συμβουλή είναι ο «απεσταλμένος» να έχει πάρει μέρος οπωσδήποτε τόσο στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων όσο και στη «λογική» που στηρίζει την απόφαση για μείωση προσωπικού. Μπορεί να είναι μη ρεαλιστικό το να εμπλέκονται όλοι οι «απεσταλμένοι» στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχουν για τα διαδικαστικά και τα επιχειρησιακά θέματα. Θα πρέπει επίσης εγκαίρως και με την πρώτη δυνατή ευκαιρία να τους ανακοινώνεται το σκεπτικό και οι λόγοι που επιβάλλουν τη μείωση προσωπικού, έτσι ώστε να έχουν όλο τον καιρό να τους αφομοιώσουν.

Δεύτερη επισήμανση είναι το ότι οι «απεσταλμένοι» δεν θα πρέπει να νιώθουν ότι εξαναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο αυτό. Οι ενδείξεις βέβαια λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να εξαναγκασθούν, γιατί είναι πρόθυμοι να αναλάβουν αυτή την ευθύνη προκειμένου να υποστηρίξουν συμφέροντα εμπλεκομένων. Ωστόσο, είναι απολύτως σημαντικό να νιώθουν ότι έχουν δικαίωμα επιλογής και ελέγχου. Καθοριστικός παράγων επίσης για το πώς θα ενεργήσει ο «απεσταλμένος» είναι και η εμπειρία που διαθέτει. Ομως, για όλα τα πράγματα υπάρχει η «πρώτη φορά». Και για τον λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για το πώς το άτομο αυτό εισάγεται στη συγκεκριμένη αποστολή του.

Ασφαλώς, στα άτομα αυτά μπορεί να παρασχεθεί μια προσχεδιασμένη σχετική εκπαίδευση – αυτό όμως δεν αποκλείει να δημιουργηθούν προβλήματα με τον χρόνο τους και με τους διαθέσιμους πόρους. Μπορεί επίσης, μέσα από ευρύτερα προγράμματα ανάπτυξης προσωπικού, να παρασχεθεί στα στελέχη μια ρεαλιστική εκτίμηση για τις συναισθηματικές επιπτώσεις που έχει μια οργανωσιακή αλλαγή.

Υποστήριξη

«Ομως, για τους οργανισμούς, ίσως η πλέον σημαντική σύσταση είναι να διασφαλίζουν ότι παρέχεται υποστήριξη στους ίδιους τους “απεσταλμένους” ώστε να αντιμετωπίσουν το συναισθηματικό στρες που τους δημιουργεί ο ρόλος τους. Βεβαίως, η υποστήριξη από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού είναι πολύτιμη, αλλά η κρίσιμης σημασίας υποστήριξη είναι αυτή που έρχεται από τα ανώτερα στελέχη, από τους συνάδελφους μέσα στον οργανισμό – αλλά και από δίκτυα εκτός του οργανισμού».

Από την πλευρά τους οι «απεσταλμένοι», στις προκλήσεις που τους δημιουργεί ο συγκεκριμένος ρόλος, προτάσσουν τη συναισθηματική συμμετοχή τους, την οποία χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση που έχουν ποτέ νιώσει σε όλη την πορεία του εργασιακού βίου τους. Αλλη αιτία είναι οι στενές σχέσεις τους με τους απολυόμενους. Οσο πιο στενή η σχέση τόσο δυσκολότερος ο ρόλος. Και ασφαλώς, η επιπλέον επιβάρυνση του φόρτου εργασίας τους – αφού όλοι δήλωσαν ότι ο ρόλος αυτός είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες ώρες εργασίας.

H σωστή αποστολή

Θεωρείται ότι είναι απολύτως ανακριβές και άδικο να αποδίδονται αρνητικοί χαρακτηρισμοί για τον δυσάρεστο ρόλο του «απεσταλμένου». Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι, παρά την έντονη συναισθηματική επιβάρυνση, οι «απεσταλμένοι» θεωρούν ότι ήταν απολύτως σωστό να αναλάβουν την ευθύνη να ανακοινώνουν την είδηση της μείωσης προσωπικού στους υφιστάμενους και στους συνάδελφους τους, επειδή: α) τους γνώριζαν καλύτερα και ήθελαν να τους υποστηρίξουν, αλλά και επειδή β) δεν ήταν λίγες οι φορές που και οι ίδιοι ένιωθαν ότι διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο, γεγονός που έδινε ιδιαίτερη δυναμική στη συμπάθεια που ένιωθαν απέναντί τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή