Κτήμα Κυρ-Γιάννη: Αυξημένα έσοδα στη χρήση 2012-2013

Κτήμα Κυρ-Γιάννη: Αυξημένα έσοδα στη χρήση 2012-2013

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Αυξημένες πωλήσεις και θετικό τελικό οικονομικό αποτέλεσμα κατέγραψε κατά την οικονομική χρήση 1.7.2012-30.6.2013 η οινοποιητική βιομηχανία Κτήμα Κυρ-Γιάννη, που ίδρυσε πριν από δεκαεπτά χρόνια ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στην Ημαθία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας, οι πωλήσεις της το προαναφερθέν χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 3,51 εκατ. ευρώ, από 3,03 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 15,8% σε ποσοστό, παρά την οικονομική κρίση και την κάμψη των πωλήσεων της πλειονότητας των εταιρειών του τομέα.

Επίσης, το μεικτό της περιθώριο βελτιώθηκε, λόγω συμπίεσης του κόστους παραγωγής, οδηγώντας τα μεικτά κέρδη στο επίπεδο του 1,19 εκατ. ευρώ, έναντι μεικτών κερδών ενός εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (+19%). Συγκεκριμένα, αυξήθηκε από το επίπεδο του 33% την προηγούμενη χρήση, στο 33,9%.

Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν στο επίπεδο των 979.000 ευρώ, από 673.000 ευρώ έναν χρόνο πριν (+45,5%).

Κατόπιν αυτών η επιχείρηση παρουσίασε τελικώς καθαρά κέρδη 49.000 ευρώ, έναντι καθαρών ζημιών 108.000 ευρώ το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο (+157.000 ευρώ).

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας έχει αναλάβει ο Στυλιανός Γ. Μπουτάρης, γιος του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Κατά την αρχική περίοδο της λειτουργίας της η εταιρεία είχε καταγράψει υψηλές ζημιές, με συνέπεια να παρουσιάζει συσσωρευμένη ζημιά 1,6 εκατ. ευρώ, παρά τα κερδοφόρα αποτελέσματα που παρουσίασε ορισμένα από τα τελευταία έτη.

Οι μακροπρόθεσμες και οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων ομολογιακών δανείων της, ανέρχονται σε 6,41 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 64,8% του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων, ύψους 9,91 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 2,56 εκατ. ευρώ (25,8%).

Από την ίδρυσή της, η οινοποιία Κτήμα Κυρ-Γιάννη επικεντρώθηκε στην παραγωγή ερυθρού Ξινόμαυρου κρασιού, ενώ δημιούργησε αμπελώνες και οινοποιεία στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας και στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Την τριετία 2010-2012 υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση του βασικού οινοποιείου της στην Ημαθία, κόστους δύο εκατ. ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Η επιχείρηση έχει συνδεθεί μετοχικά με την ομοειδή εταιρεία Κτήμα Σιγάλα της Σαντορίνης, αποκτώντας το 42% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Επίσης, πριν από λίγα χρόνια εγκαινίασε εμπορική συνεργασία με κινεζική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, με σκοπό την εξαγωγή ελληνικών κρασιών και τη δημιουργία αμπελώνα και οινοποιείου στην Κίνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή