Το Σάββατο ανοίγει η πρώτη ιδιωτική λαϊκή αγορά χωρίς μεσάζοντες

Το Σάββατο ανοίγει η πρώτη ιδιωτική λαϊκή αγορά χωρίς μεσάζοντες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φθηνότερα κατά 30% έως 50% σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές στο λιανεμπόριο εκτιμάται ότι θα πωλούνται τα βιολογικά προϊόντα στην πρώτη ιδιωτική και μάλιστα στεγασμένη λαϊκή αγορά που ξεκινά τη λειτουργία της στον Αγιο Στέφανο Αττικής το ερχόμενο Σάββατο, 25 Ιανουαρίου. Κι αυτό διότι οι παραγωγοί θα πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, καθορίζοντας οι ίδιοι τις τιμές, χωρίς να παρεμβάλλονται μεσάζοντες. Το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι κάτι παραπάνω από μεγάλο, με συνέπεια οι ιδρυτές της αγοράς να εξετάζουν το ενδεχόμενο σύντομα να λειτουργήσει και άλλες ημέρες με προϊόντα όχι βιολογικά, αλλά που προέρχονται από καλλιέργειες ολοκληρωμένης διαχείρισης. Στα σχέδια περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδρυση ανάλογης αγοράς στη νότια Αττική και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου.

Πίσω από το όλο εγχείρημα βρίσκεται ο 29χρονος Δημήτρης Κουτσολιούτσος, επικεφαλής της εταιρείας Farmers Republic, η οποία δημιουργεί αυτή την πρωτότυπη αγορά παραγωγών. Με αυτό τον τρόπο, μάλιστα, προλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο έχει προαναγγείλει νομοσχέδιο για τη σύσταση αγορών αγροτών (farmers’ markets) κάτι που αποτελεί και σύσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οπως επισήμανε ο ίδιος χθες σε ενημέρωση των δημοσιογράφων «στόχος είναι η ανάδειξη των παραδοσιακών προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης με προτεραιότητα στις ποικιλίες της ελληνικής γης, όπως και η επαναφορά αξιών και η τήρηση κανόνων ηθικής στη διάθεση τροφίμων.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελείται όχι από ένα, αλλά από τρία κανάλια πώλησης:

1) Λαϊκή αγορά: θα λειτουργεί κάθε Σάββατο από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. σε στεγασμένη, πλήρως κλιματιζόμενη αίθουσα 1.200 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου (23ο χλμ. εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας). Στη λαϊκή αγορά υπάρχει δυνατότητα να στεγασθούν οι πάγκοι 40 παραγωγών -το πρώτο Σάββατο θα βρίσκονται 25 παραγωγοί- με βιολογικά προϊόντα, τα οποία θα φέρουν και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Οι παραγωγοί -οι οποίοι θα μπορούν να εναλλάσσονται κάθε Σάββατο- θα επιβαρύνονται με εισιτήριο 30 ευρώ. Δεν αποκλείεται σύντομα, ίσως και σε ένα μήνα από τώρα, η λαϊκή αγορά να λειτουργήσει και άλλες ημέρες (Δευτέρα και Τετάρτη) με άλλα προϊόντα, πλην βιολογικών. Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί δωρεάν χώρος στάθμευσης.

2) Παντοπωλείο με τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

3) Ηλεκτρονικό κατάστημα στη διεύθυνση www.farmersrepublic.gr, προσβάσιμο στους καταναλωτές ανά πάσα στιγμή.

Σημειώνεται ότι η Farmers Republic, με νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας, θα λαμβάνει ως προμήθεια από τους παραγωγούς που διαθέτουν προϊόντα στο παντοπωλείο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα (αλλά όχι στη λαϊκή αγορά) 23% επί των πωλήσεων, καθώς παρέχει σε αυτούς σειρά υπηρεσιών, όπως logistics κ.ά. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας θα λειτουργεί επίσης κουζίνα όπου επώνυμοι σεφ θα ετοιμάζουν διάφορες συνταγές με προϊόντα από τη λαϊκή αγορά και το παντοπωλείο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα διατροφικά πρότυπα των παιδιών. Αλλωστε ο χώρος θα φιλοξενεί διαδραστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, αλλά και δρώμενα γευσιγνωσίας και εκπαίδευσης.

Πρόκριμα για την ίδρυση της Farmers Republic αποτέλεσε το «Γίνε Αγρότης». Πριν από δύο περίπου χρόνια ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με μια ομάδα δημιούργησε τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.gineagrotis.gr, μέσω της οποίας ο καταναλωτής μπορούσε να επιλέξει τα λαχανικά που ήθελε να καλλιεργηθούν με βιολογικό τρόπο για λογαριασμό του, τα οποία του αποστέλλονταν όταν παράγονταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή