Σύντομα (23/1/14)

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση 1,1% στις τιμές κατασκευής κατοικιών

Με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν υποχωρεί πλέον το κόστος κατασκευής κατοικιών, καθώς σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, η πτώση του γενικού δείκτη τιμών κατηγοριών έργων κατασκευών νέων κτιρίων κατοικιών, σε ετήσια βάση άγγιξε το 1,9%, έναντι μείωσης κατά 1% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του τέταρτου τριμήνου του 2012 προς το 2011. Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013, η πτώση άγγιξε το 1,1%. Αντίστοιχα, ο μέσος δείκτης του συνόλου του 2013 σε σχέση με το 2012, υποχώρησε κατά 1,1%, έναντι πτώσης κατά 0,6% των αντίστοιχων προηγούμενων ετών (2012 προς 2011). Αντίστοιχα, μείωση 2,1% κατέγραψε και ο γενικός δείκτης τιμών κόστους κατασκευής νέων κατοικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ σε αξία τα παράνομα τσιγάρα που καταστράφηκαν το 2013 από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Ειδικότερα, καταστράφηκαν πάνω από 40 εκατομμύρια τσιγάρα και 30 τόνοι καπνού. Οι παραπάνω ποσότητες τσιγάρων και καπνού φυλάσσονταν σε αποθήκη που είχε παραχωρήσει η «Παπαστράτος» από το 2009 για τον σκοπό αυτό και η καταστροφή τους πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της εταιρείας. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2013 πραγματοποιήθηκαν 250 έλεγχοι στον τομέα των καπνοβιομηχανικών προϊόντων, ενώ βρέθηκαν 78 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 119 λαθρεμπορίες. Κατασχέθηκαν 139.238.500 τεμάχια τσιγάρων και 994 κιλά κομμένου καπνού.

Δίας: Οι ευθύνες στη Σελόντα

Στη Σελόντα επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς η «Δίας» την ευθύνη για τη μη υλοποίηση της μεταξύ τους συγχώνευσης. Σε ανακοίνωση-απάντηση ύστερα από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η «Δίας» υποστηρίζει ότι απέστειλε στις 31/12/2013 επιστολή στη Σελόντα, καλώντας την να συνεργαστούν για τη συγχώνευση. Ωστόσο, μέχρι τις 21/1/2014 η Σελόντα δεν απάντησε, ούτε παραιτήθηκε από συγκεκριμένη αίρεση στο μνημόνιο κατανόησης που είχαν υπογράψει για τη συγχώνευση. Επομένως, η «Δίας» στις 21/1/2014 ανακοίνωσε ότι το μνημόνιο παύει να ισχύει, βάζοντας οριστικά τέλος στη συγχώνευση. Στην ίδια ανακοίνωση, η «Δίας» εκτιμά πως η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 (εκδικάζεται στις 29/1) θα γίνει αποδεκτή.

Επιστολή του ΣΕΤΕ για τη διάρκεια των μισθώσεων

Eπιστολή προς την υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη για τη διάρκεια της μίσθωσης ως καθοριστικού παράγοντα σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό μεταξύ αστικών και τουριστικών μισθώσεων απέστειλε ο ΣΕΤΕ, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία Ισπανία. Ειδικότερα, στην Ισπανία εφαρμόζεται το ίδιο όριο των 90 ημερών όπως και στη χώρα μας, ενώ στην Ιταλία ο ελάχιστος χρόνος αστικής μίσθωσης είναι μεγαλύτερος. Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι εάν το διάστημα αστικής μίσθωσης μειωθεί σημαντικά κάτω των 90 ημερών, δεν θα υπάρχει επαρκής προστασία του ενοικιαστή σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής. Επίσης, προτείνει στα αρμόδια υπ. Οικονομικών και Τουρισμού τη δημιουργία ειδικού σώματος ηλεκτρονικού ελέγχου για τον εντοπισμό παράνομων καταλυμάτων. Κατά το πρότυπο ανταγωνιστριών χωρών της Ευρωζώνης, οι έλεγχοι σημειώνει ότι θα μπορούν να γίνονται μέσω Διαδικτύου με εικονικές κρατήσεις, οι οποίες εφόσον γίνονται αποδεκτές από τα παράνομα καταλύματα, θα επιφέρουν οικονομικές κυρώσεις χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος.

Επιχειρηματική αποστολή Δήμου Αθηναίων στην Κίνα

Επιχειρηματική αποστολή στην πόλη Σενζέν της Κίνας διοργανώνει στις 10-13 Μαρτίου ο Δήμος Αθηναίων με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Στόχος είναι η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και η περαιτέρω σύσφιγξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Να σημειωθεί ότι με τις αρχές της πόλης Σενζέν έχει ήδη υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή ώς τις 25 Φεβρουαρίου στον Δήμο Αθηναίων (τηλ. 210-37.22.092, φαξ 210-37.22.333). Οι συμμετέχοντες θα καλύψουν τα έξοδα μετάβασης και διαμονής, ενώ όλες οι υπηρεσίες διοργάνωσης των επιχειρηματικών συναντήσεων θα προσφερθούν δωρεάν από τους Δήμους των δύο πόλεων. Το 2012 η Κίνα αποτέλεσε τον 18ο μεγαλύτερο προορισμό των ελληνικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή