Μετωπική βιομηχανίας – ΔΕΗ για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Μετωπική βιομηχανίας – ΔΕΗ για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση με τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος προχωρά η εγχώρια βιομηχανία. Μετά το εξώδικο της Σιδενόρ και της Σοβέλ κατά της ΔΕΗ, ανάλογες κινήσεις αναμένονται εάν δεν έχουν ήδη γίνει και από άλλες επιχειρήσεις, όπως η Χαλυβουργία και η Επίλεκτος. Η μάχη κατά της ΔΕΗ γενικεύεται με την ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) να αναλαμβάνει πρωτοβουλία παρέμβασης εν όψει της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για να ανατρέψει αρνητικές εξελίξεις για τον κλάδο. Η απόφαση του δ.σ. της ΔΕΗ να παραπέμψει την τιμολόγηση του Αλουμινίου της Ελλάδος σε έκτακτη γενική συνέλευση, σήμανε συναγερμό για την ενεργοβόρο βιομηχανία, η οποία επιχειρεί να παρέμβει με κάθε τρόπο για να μη βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων. Αυτό που ανησυχεί τη βιομηχανία, είναι το ενδεχόμενο να εγκρίνει η γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου τα κοστολογικά στοιχεία που εισηγείται η ΔΕΗ και συγκεκριμένα μέσο κόστος λιγνίτη στα 59,14 ευρώ η μεγαβατώρα που μετά την έκπτωση προς τους μεγάλους πελάτες της περιορίζεται στα 56,18 ευρώ η μεγαβατώρα. Η ΔΕΗ επιχειρεί με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας να θέσει το κόστος των 56,18 ευρώ η μεγαβατώρα ως «κόκκινη γραμμή» για τις μετέπειτα συμβάσεις της. Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τις ίδιες δεν αφήνει κανένα περιθώριο βιωσιμότητας στην εγχώρια βιομηχανία.

Χθες, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση 6 ωρών, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΙΚΕΝ αποφάσισε να υπάρξει παρέμβαση της Ενωσης εν όψει της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ προκειμένου να ενημερωθεί ο μέτοχος για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Λόγω μάλιστα της σημασίας του ζητήματος το δ.σ. της ΕΒΙΚΕΝ συγκάλεσε για την ερχόμενη Δευτέρα έκτακτη γενική συνέλευση για να εγκρίνει την παρέμβαση προς τον βασικό μέτοχο της ΔΕΗ. Στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΒΙΚΕΝ κυριάρχησε το εξώδικο των εταιρειών Σιδενόρ και Σοβέλ προς τη ΔΕΗ. Με τις δύο χαλυβουργίες φαίνεται να συντάσσεται το σύνολο του κλάδου, αντλώντας την επιχειρηματολογία του από την απόφαση της Διαιτησίας για την τιμολόγηση του Αλουμινίου. Οι εξελίξεις φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία μέσω των συναρμόδιων υπουργείων ΠΕΚΑ και Οικονομικών καλείται να δώσει λύση στο μείζον θέμα που έχει προκύψει. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αναζητήσει προσωρινή οδό διαφυγής προκειμένου να κερδίσει χρόνο, μέσω της αναβολής της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Παρασκευή έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν πάντως τις ανησυχίες της ΔΕΗ για αξιοποίηση της απόφασης της Διαιτησίας του Αλουμινίου και από άλλες επιχειρήσεις. Εκπληξη και εκνευρισμό προκαλούν ωστόσο τα νέα αιτήματα που καταφθάνουν μέσω εξώδικων στην επιχείρηση, αφού οι προτεινόμενες τιμές κυμαίνονται πολύ κάτω από τα 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα που έκρινε η Διαιτησία για το Αλουμίνιον και η ΔΕΗ έχει χαρακτηρίσει ασύμφορη διότι την υποχρεώνει να πουλάει κάτω του κόστους. Η Σιδενόρ έχει ζητήσει τιμολόγηση στα 34 ευρώ η μεγαβατώρα, επικαλούμενη το γεγονός ότι λειτουργεί νυχτερινή ζώνη και Σαββατοκύριακο. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί το 33% του συνολικού μεταβλητού κόστους της εταιρείας και ενδεχόμενη κατάρρευση του ορίου αυτού σημαίνει την αυτόματη έξοδο των εταιρειών μας από την αγορά, με δραματικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες για τη χώρα, αναφέρει η Σιδενόρ στο εξώδικο προς τη ΔΕΗ. Υποστηρίζει δε ότι λόγω της αποκλειστικής σύνδεσης των εργοστασίων της με τις λιγνιτικές μονάδες βάσης, η μόνη ρυθμιστικά σύννομη τιμή την οποία μπορεί να προσφέρει η ΔΕΗ για την τροφοδοσία τους ισούται κατ’ ανώτατο όριο με το κόστος της ΔΕΗ για τη λειτουργία των μονάδων αυτών.

«Κανένα σχόλιο. Πρόκειται για έναν μεγάλο πελάτη μας. Πάγια τακτική της ΔΕΗ είναι να μην πουλάει κάτω του κόστους» σχολίαζαν χθες κύκλοι της ΔΕΗ. Κοινή πάντως φαίνεται να είναι η άποψη στη ΔΕΗ ότι τις αποφάσεις θα πρέπει να τις πάρει η κυβέρνηση.

«Κάποιος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον γόρδιο δεσμό» τονίζει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος, υπογραμμίζοντας ότι «με τέτοιες τιμές στη μέση και χαμηλή τάση η ΔΕΗ οδηγείται σε οικονομική ασφυξία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή