«Διεθνές ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank»

«Διεθνές ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ισχυρό ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι: «στρατηγική επιλογή είναι η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank να γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια. Για τον σκοπό αυτό είχα, εγώ και οι συνεργάτες μου, έναν ευρύτατο κύκλο επαφών με κορυφαίους διεθνείς επενδυτές. Σε αυτές διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί προσδοκία θετικών εξελίξεων και εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδας και της Eurobank».

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Οπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου: «η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων έχει στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Να κάνουμε, έχοντας στη διάθεσή μας τις αναγκαίες προϋποθέσεις, τη βασική μας δουλειά που είναι να στηρίξουμε τους πελάτες μας για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της συγκυρίας, να στηρίξουμε τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους για άνοιγμα σε νέες αγορές, ιδιαίτερα του εξωτερικού να στηρίξουμε, δηλαδή, τη στροφή της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας σε ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας υπογράμμισε τις σοβαρές επιπτώσεις της ύφεσης, ωστόσο προσέθεσε ότι οι μεγάλες θυσίες που έχουν πραγματοποιηθεί αποδίδουν μετρήσιμα αποτελέσματα. «Το πολυσυζητημένο πρωτογενές πλεόνασμα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, «δεν είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα ή ένα άνευ σημασίας στατιστικό μέγεθος. Αποτυπώνει την ανάκτηση από την Ελλάδα της δυνατότητας για αυτοσυντήρησή της και επομένως μια διαφορετική θέση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με τους δανειστές, με τους επενδυτές, με όλους.

Για να το πω πιο απλά: αλλιώς μιλάει μια χώρα όταν μπορεί να ζήσει χωρίς να έχει ανάγκη νέων δανείων για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και άλλων -λειτουργικών και επενδυτικών- δαπανών. Αυτό διόλου δεν σημαίνει ότι τώρα μπορούμε ή θέλουμε ή μας συμφέρει να κόψουμε τις γέφυρες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τη διεθνή οικονομική κοινότητα. Το αντίθετο. Σημαίνει ότι μπορούμε πια να τις ξαναχτίσουμε, σε υγιή και σταθερή βάση, θέτοντας όμως και τις δικές μας προτεραιότητες και επιλογές στο τραπέζι της συζήτησης. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή. Και είναι πολύ σημαντικό να μη δούμε μια υπαναχώρηση που θα εκμηδενίσει όλους τους μόχθους και το κοινωνικό κόστος της προηγούμενης περιόδου».

Σημειώνεται ότι στο επιτελείο της Eurobank που επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη ήταν και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής κ. Φωκίωνας Καραβίας, Σταύρος Ιωάννου και Κωνσταντίνος Βουσβούνης καθώς και πολλοί γενικοί και αναπληρωτές γενικοί διευθυντές. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αμεσότερη επικοινωνία με τα στελέχη, τους πελάτες καθώς και τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση της συμπρωτεύουσας και της Βόρειας Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή