Η υπεραπόδοση διέγραψε τα μισά κέρδη της χρονιάς στο Χρηματιστήριο

Η υπεραπόδοση διέγραψε τα μισά κέρδη της χρονιάς στο Χρηματιστήριο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπεραπόδοση  (12,50%) στις έξι πρώτες συνεδριάσεις του 2014 έκανε κακό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού διέγραψε σχεδόν τα μισά κέρδη της χρονιάς και τώρα βρίσκεται σε περιδίνηση. Μετά τις 10 Ιανουαρίου και στη διάρκεια της προτελευταίας εβδομάδας του πρώτου μήνα που ολοκληρώθηκε, η αγορά έχει σχεδόν χάσει όλα τα κέρδη από το ξεκίνημα της χρονιάς. Το σημαντικότερο είναι ότι ανακυκλώνονται τα ίδια κεφάλαια και, όπως αποκάλυψε η JP Morgan στη διάρκεια της εβδομάδας, τα ξένα funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές δεν έχουν τοποθετηθεί στην Αθήνα παρά την έξοδο που παρατηρείται από τη χρηματιστηριακή αγορά της Κωνσταντινούπολης.

Οπως εξηγούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι λόγοι που διολισθαίνει η αγορά θα πρέπει να αναζητηθούν κατ’ αρχάς στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα διεκδικούν: οι ίδιες οι τράπεζες, για «μαξιλάρι ασφαλείας» σε περίπτωση «εκτροχιασμού των κόκκινων δανείων» ή επαλήθευσης άσχημου σεναρίου για την αύξηση του ΑΕΠ· η κυβέρνηση, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2014-2015 αλλά και για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θέλοντας να αποφύγει νέα μέτρα· η ίδια η τρόικα, η οποία πιέζει να καλυφθούν με άλλους τρόπους τα κενά (δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό) και όχι με νέο δάνειο. Χρηματιστηριακά, αυτή η αβεβαιότητα έχει αναβάλει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εurobank αλλά και την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα αγοράς (warrants). Ενας άλλος αρνητικός παράγοντας είναι η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του 2014 και η δυνατότητα της παρούσας κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου. Χαρακτηριστικά, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί η απώλεια εσόδων από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ειδικά μισθολόγια.

Ακόμη, η εικόνα της πλειονότητας των εισηγμένων επιχειρήσεων καταδεικνύει πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Με μεγάλο οικονομικό κόστος οι εταιρείες εξυπηρετούν τα δάνειά τους και καθυστερούν την πληρωμή των εργαζομένων τους, ενώ η εγχώρια κατανάλωση δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Τα ξένα επενδυτικά σχήματα συνεχίζουν επιλεκτικά να τοποθετούνται σε μετοχές είτε μονοπωλιακού χαρακτήρα (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) είτε σε αυτές που περιλαμβάνονται στις αποκρατικοποιήσεις (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Ελληνικά Πετρέλαια) είτε που έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας (ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Folli Follie Group, Τιτάνας). H χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες 2,29% για τον Γενικό Δείκτη, που υποχώρησε στις 1.239,48 μονάδες. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 3,18% και την Alpha Bank να καταγράφει απώλειες 3,26%. Διατηρήθηκε το αρνητικό κλίμα την Τρίτη, αφού οι επενδυτές προχώρησαν σε ισχυρές ρευστοποιήσεις και ώθησαν τον Γενικό Δείκτη σε πτώση 1,95% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 1.215,34 μονάδες. Μικρή ανάκαμψη της αγοράς σημειώθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, με αντίστοιχη άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 0,62% και 0,03%. Κοινό χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας των επενδυτών.

Την Παρασκευή η αγορά βυθίστηκε ακόμη περισσότερο σημειώνοντας χαμηλό έτους, αγγίζοντας τα επίπεδα των 1.196,80 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να δείχνουν νευρικοί και μάλλον αναποφάσιστοι να τοποθετηθούν σε μια αγορά που δείχνει να έχει χάσει την κατεύθυνσή της. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές της 18ης Μαΐου και των δημοτικών εκλογών στις 25 Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή όμως φρενάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτητα τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τις μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή