Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με βοήθεια από τα blue chips

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με βοήθεια από τα blue chips

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στην επιτυχημένη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές όπου η ζήτηση από μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια ήταν υψηλή, τις συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου των εισηγμένων καθώς και τα αναμενόμενα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα θετικά αν και μακριά από τα υψηλά ημέρας όπου και φλέρταρε με τις 650 μονάδες, ενώ ο τζίρος για μία ακόμη φορά δεν… εντυπωσίασε. Οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές ενδοσυνεδριακά και μετά το +2% που άγγιξε ο κλαδικός δείκτης, έβαλαν «στοπ» στην ορμή του Χ.Α., τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωναν ισχυρή άνοδο μετά τo θετικό άνοιγμα της Wall Street.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,72% στις 644,20 μονάδες, ενώ κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στα θετικά και μεταξύ των 641,02 και 646,37 μονάδων (+1,06%), και ο τζίρος ανήλθε στα 39,98 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 635 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 650 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,80%, στις 1.542,07 μονάδες, ενώ οριακές απώλειες της τάξης του 0,20% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 841,49 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, σημαντικές στηρίξεις έδωσαν ο ΟΤΕ με κέρδη 2,49%, η Lamda Development με κλείσιμο στο +1,96%, η ΔΕΗ στο +1,86%, η Jumbo στο +1,70% και η ΕΥΔΑΠ στο +1,67%.

Ο τραπεζικός δείκτης από κέρδη 2,1% ενδοσυνεδριακά τελικά έκλεισε στο +0,65% και στις 334,15 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει άνοδο 0,49%, την Eurobank να κλείνει στο +0,74%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,09% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,78%.

Οπως απέδειξε η χθεσινή συνεδρίαση, οι 650 μονάδες αποτελούν σημαντικό σημείο  αντίστασης και «οχυρό» για τον Γενικό Δείκτη, το οποίο και θα χρειαστεί τη συμβολή του τζίρου για να «νικηθεί». Πάντως, όπως παρατηρεί η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ο μέσος ημερήσιος όγκος πέντε ημερών υπερέβη τον μέσο ημερήσιο όγκο των 20 ημερών, κάτι που δεν έχει συμβεί τον τελευταίο μήνα και σίγουρα λαμβάνεται ως θετικό για την αγορά στην παρούσα φάση. 

Το βέβαιο είναι πως το Χ.Α. δεν θα μπορέσει να κινηθεί πειστικά υψηλότερα χωρίς τη… συμβολή του διεθνούς κλίματος, το οποίο αν και παραμένει θετικό είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο. Μάλιστα, αν λάβει κανείς υπόψη και την προειδοποίηση από την ευρωπαϊκή αρχή κινητών αξιών και αγορών (ESMA), φαίνεται πως οι κίνδυνοι για διόρθωση είναι πολλοί. Οπως σημείωσε σε έκθεσή της, τα χρηματιστήρια θα βρεθούν πιθανόν αντιμέτωπα με σημαντικές διορθώσεις, μετά την άνοδό τους περισσότερο από ό,τι δικαιολογούν τα βασικά δεδομένα της οικονομίας, τα οποία επηρεάστηκαν αρνητικά εξαιτίας του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή