Βελτίωση αποτελεσμάτων για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Βελτίωση αποτελεσμάτων για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ώθηση στις οικονομικές επιδόσεις του 2020 αναμένεται να προσφέρουν στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οι δραστηριότητες αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ. Κατ’ αρχάς, η τρέχουσα χρήση θα είναι η πρώτη κατά την οποία θα λειτουργήσουν τα δύο νέα αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τα Fluvanna 2 και Bearkat, δυναμικότητας 158 MW και 197 MW αντίστοιχα. Το πρώτο εξ αυτών αναπτύχθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 2019 από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ το δεύτερο εξαγοράστηκε τον περυσινό Απρίλιο, αντί ποσού της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, κατά το τρίτο τρίμηνο, η εισηγμένη πρόκειται να εγγράψει και το σημαντικό λογιστικό κέρδος ύψους 25 εκατ. ευρώ (30 εκατ. δολάρια), που έχει προκύψει από την πώληση του αιολικού πάρκου που διέθετε στην περιοχή του Αϊνταχο, δυναμικότητας 138 MW. Η αξία της συναλλαγής αυτής ανήλθε σε 215 εκατ. δολάρια, ή περίπου 182 εκατ. ευρώ με βάση τη χθεσινή ισοτιμία δολαρίου/ευρώ. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από τον δανεισμό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής επίσης κατά το τρίτο τρίμηνο, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την εικόνα του ισολογισμού.

Επίσης, θα δοθεί και το απαιτούμενο περιθώριο για την έναρξη των επόμενων σημαντικών επενδύσεων του ομίλου, στο πλαίσιο του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος του 1,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του στόχου των 2.800 MW έργων ΑΠΕ την επόμενη πενταετία (από 1.373 MW σήμερα). Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα έργα στη Νότια Εύβοια, όπου η εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή 330 MW νέων αιολικών πάρκων, με την έναρξη να οριοθετείται το αμέσως προσεχές διάστημα. Περί τα 150 MW αφορούν πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ τα υπόλοιπα 180 MW αφορούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της εξαγοράς της εταιρείας R.F. Oμαλιές Α.Ε., θυγατρικής της R.F. Energy, των ομίλων Ρέστη και Φειδάκη.

Η εν λόγω εταιρεία εξαγοράστηκε τον προηγούμενο Μάρτιο από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και έχει αδειοδοτήσει συνολικά έργα ΑΠΕ 270 MW στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας. Η σημερινή εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής διαμορφώνεται σε 1.373 MW. Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη ΝΑ Ευρώπη. Επίσης, υπό κατασκευήν ή έτοιμες προς κατασκευή βρίσκονται και εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σημείωσε μείωση της καθαρής κερδοφορίας κατά περίπου 20%, σε 25 εκατ. ευρώ, έναντι 30 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Ωστόσο, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την περυσινή χρήση υπήρξαν έσοδα από αποτιμήσεις παραγώγων σε έργα στις ΗΠΑ, καθώς και έσοδα από αποζημιώσεις ασφαλίστρων. Χωρίς να υπολογίζονται οι παράγοντες αυτοί, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου, μετά και την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά 19,8% σε 26,6 εκατ. ευρώ.  

Οι ενοποιημένες πωλήσεις κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο ενισχύθηκαν κατά 17,6% σε 166,5 εκατ. ευρώ, από 141,6 εκατ. ευρώ, ενώ άνοδο κατά 27% σημείωσαν και τα κέρδη από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Τα δε έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν μικρή πτώση σε 16,3 εκατ. ευρώ, από 18,6 εκατ. ευρώ. Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθε σε 108,4 εκατ. ευρώ, έναντι 88,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, αυξημένη κατά 22,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή