Μείωση πωλήσεων 10,9% για την Jumbo στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου

Μείωση πωλήσεων 10,9% για την Jumbo στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάμψη σε ποσοστό 10,9% κατέγραψαν οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo κατά το οκτάμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με την υποχώρηση να αποδίδεται στην πανδημική κρίση που προκάλεσε επιπτώσεις στο λιανεμπόριο. Τον Αύγουστο, λόγω και της μειωμένης τουριστικής κίνησης, ο συνολικός τζίρος υποχώρησε κατά 2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Πρόκειται, όπως ανέφερε χθες ο εισηγμένος όμιλος λιανικής, για «ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη την καθίζηση του τουρισμού και ουσιαστικά βελτίωσε τη συνολική εικόνα του οκταμήνου στο -10,9% έναντι του επτάμηνου που ήταν -12,5%».
Κάνοντας μια αναδρομή από την αρχή της χρονιάς, η εισηγμένη αναφέρει πως το 2020 ξεκίνησε με «πολλές υποσχέσεις». Σε σύγκριση με το 2019, οι πωλήσεις του Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά περίπου 13%, μέγεθος που ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο σε 23%.

Ωστόσο, η έλευση της άνοιξης συνοδεύθηκε με κάμψη των μεγεθών. Τον Μάρτιο, λόγω των κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 51%, ενώ τον Απρίλιο η αναστολή λειτουργίας της πλειονότητας των καταστημάτων και κατ’ επέκταση η απώλεια της πασχαλινής περιόδου για το λιανεμπόριο οδήγησαν σε καθίζηση σε ποσοστό 86% του τζίρου. Στον αντίποδα, κατά την περίοδο του lockdown, η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα, μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της Jumbo, υπήρξε εκρηκτική, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας τον Μάιο έφερε βελτίωση των επιδόσεων της Jumbo, καθώς στην Ελλάδα επαναλειτούργησαν τα περισσότερα καταστήματα, στην Κύπρο τρία από τα πέντε, ενώ σε Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου διαθέτει παρουσία ο όμιλος, ήρθησαν βαθμιαία οι περιορισμοί στην κίνηση. Ως εκ τούτου, τον τελευταίο μήνα της άνοιξης οι πωλήσεις εμφάνισαν διψήφια ανάπτυξη σε ποσοστό 13,6%, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση τζίρου κατά 5,8% και 8% αντίστοιχα. Κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 278,8 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 17% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Jumbo διατηρεί τον σχεδιασμό της ως προς τη χρηματική διανομή των μετόχων της, διανέμοντας, για την οικονομική χρήση Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2020, 0,47 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό, προς διανομή, ποσό να είναι ίσο με αυτό της δωδεκάμηνης χρήσης που έληξε στις 30 Ιουνίου 2019.

Σημειώνεται ότι η Jumbo θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για τη χρήση το 2020 την Τρίτη 15.09.2020 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή