Σε ιστορικό ρεκόρ οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ

Σε ιστορικό ρεκόρ οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «δίψα» των αμερικανικών επιχειρήσεων για ρευστό εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε επίπεδα-ρεκόρ τις εκδόσεις χρέους στην αμερικανική αγορά ομολόγων.

Το ομόλογο 2 δισ. δολαρίων της ιαπωνικής τράπεζας Mizuho και η άντληση 2,5 δισ. δολαρίων από την εταιρεία διαχείρισης νοσοκομείων Tenet Healthcare μέσω της έκδοσης χρέους εκτόξευσαν το σύνολο των ομολογιακών εκδόσεων στις ΗΠΑ στο 1,919 τρισ. δολάρια από τις αρχές του έτους, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ 1,916 τρισ. δολαρίων του 2017, όπως προκύπτει από στοιχεία της Refinitiv.

Το «τσουνάμι» εταιρικών ομολόγων δίνει πνοή στην αμερικανική αγορά εταιρικού χρέους μετά την «καταιγίδα» του Μαρτίου, τότε που οι φόβοι λόγω κορωνοϊού είχαν εκτοξεύσει στις αποδόσεις, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων σχεδόν σε απαγορευτικά επίπεδα, παγώνοντας τη δραστηριότητα εκδόσεων.

«Οι νέες εκδόσεις κυμαίνονται σε εντυπωσιακά επίπεδα», δηλώνει στους «FT» ο Πέτερ Τσιρ, στρατηγικός αναλυτής στην Academy Securities, παρατηρώντας ότι η δραστηριότητα του φετινού καλοκαιριού ήταν από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών. Οι ιστορικές παρεμβάσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ -συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης στα τέλη Μαρτίου ότι για πρώτη φορά θα προχωρήσει και σε αγορές εταιρικών ομολόγων- συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων και επιστροφή των επιχειρήσεων στην αγορά ομολόγων. Οι ομολογιακές αποδόσεις εταιρειών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης(investment-grade) έχουν αγγίξει ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας τον Ιούλιο για πρώτη φορά κάτω από το όριο του 2%.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές συγκυρίες για την έκδοση ομολόγων εγείρει ανησυχίες για συσσώρευση χρέους σε μια εποχή που η κερδοφορία τους παραμένει υπό πίεση, εξαιτίας του κορωνοϊού. Ορισμένες από τις εταιρείες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία εξασφαλίζουν ομολογιακά deals βάζοντας ως εγγύηση περιουσιακά στοιχεία. Οι αερομεταφορείς αεροσκάφη και δρομολόγια, οι εταιρείες θαλάσσιου τουρισμού πλοία, ακόμη και νησιά στις Μπαχάμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή