Manpower Group: Σε ποιους κλάδους και σε ποιες περιοχές αναμένονται αυξημένες προσλήψεις

Manpower Group: Σε ποιους κλάδους και σε ποιες περιοχές αναμένονται αυξημένες προσλήψεις

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα τα σχέδιά τους για προσλήψεις στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου διατηρούν οι Έλληνες εργοδότες, με το 47% να αναμένει επιστροφή της απασχόλησης σε επίπεδα προ Covid-19 εντός του επομένου 12μήνου. Οι τομείς χρηματοοικονομικών και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των κλάδων που αναμένεται να «πρωταγωνιστήσουν» σε προσλήψεις, όπως και ο κλάδος πρωτογενούς παραγωγής σύμφωνα με την έρευνα της Manpower Group για τις προοπτικές απασχόλησης στο τέταρτο τρίμηνο του 2020. Δυσοίωνες οι προθέσεις προσλήψεων για τον τομέα του τουρισμού. Ανά περιοχή, ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να σημειωθεί στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +13%, ενώ μέτρια αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται να καταγραφεί στη Βόρεια Ελλάδα, με προοπτικές της τάξης του +6%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, 404 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν αμετάβλητες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Με το 16% των εργοδοτών να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 16% να προβλέπει μείωση και το 66% να μην αναμένει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο 0%.

Οι προθέσεις προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες εργοδότες (47%) αναμένουν να επιστρέψουν στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών. Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έρευνα το 66% των εργοδοτών θα προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό την επιλογή να εργάζεται εξ αποστάσεως για κάποιο χρονικό διάστημα ή να έχει ευέλικτες / συμπιεσμένες ώρες εργασίας. Επίσης, το 53% θα προσφέρει στους υπαλλήλους του ευκαιρίες εκμάθησης / ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων καθώς και υπηρεσίες υγείας και ευεξίας.

«Οι ηγέτες του ανθρώπινου δυναμικού φαίνεται να έχουν μια ρεαλιστική άποψη για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αναμένουν ότι οι προθέσεις προσλήψεις θα έχουν θετικό πρόσημο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του δεύτερου κύματος του COVID-19, η κρίση είναι υπό έλεγχο λόγω των άμεσων κυβερνητικών αντιδράσεων, της δημοσιονομικής στήριξης στην οικονομία και της συμμόρφωσης προς τους περιορισμούς. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης παρατηρούνται στα Χρηματοοικονομικά και την Παροχή Υπηρεσιών, στην Πρωτογενή Παραγωγή και στον τομέα της Βιομηχανίας και Παραγωγής. Στον τομέα του Τουρισμού, η κατάσταση παραμένει ασταθής και οι προοπτικές είναι αβέβαιες. Ο κύριος στόχος για τους εργοδότες θα πρέπει να είναι η ασφαλής επιστροφή των εργαζομένων μετά το πέρας της θερινής περιόδου ακολουθώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας και ξεκινώντας παράλληλα τη διαδικασία προετοιμασίας για τη νέα κανονικότητα στο χώρο εργασίας μετά την κρίση του COVID-19», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.

Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας

Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +12%. Αξιοσημείωτη βελτίωση αναμένεται και στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, με Προοπτικές της τάξης του +11%, ενώ οι εργοδότες στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών καταγράφουν επιφυλακτικά αισιόδοξες προοπτικές της τάξης του +9%. Περιορισμένη αύξηση του εργατικού δυναμικού αναμένεται στον τομέα του εμπορίου (Λιανική & Χονδρική), με προοπτικές της τάξης του +5%, και στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Προοπτικές διαμορφώνονται στο +4%. Ωστόσο, οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού αναμένουν δυσοίωνες προθέσεις προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -11%.

Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων αναμένονται στην Ταϊβάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και την Ιαπωνία ενώ οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Νότιο Αφρική, την Κολομβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή