ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρά κατά της Amazon για φουσκωμένες τιμές εν μέσω πανδημίας

pyra-kata-tis-amazon-gia-foyskomenes-times-en-meso-pandimias-561075358

Στο στόχαστρο ενώσεων προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών έχει τεθεί η Amazon.com, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες ότι αύξησε υπερβολικά τις τιμές σε ορισμένα ζωτικής σημασίας προϊόντα, όπως χαρτί τουαλέτας και αντιβακτηριδιακό σαπούνι, εν μέσω κορωνοϊού. Σύμφωνα με έκθεση της Public Group, που εκπροσωπεί δικαιώματα των καταναλωτών και έχει την έδρα της στην Ουάσιγκτον, έγινε ανάλυση στις τιμές δεκάδων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και προϊόντων από πωλητές που συνεργάζονται με την Amazon. Η έκθεση διαπιστώνει ότι στο διάστημα μεταξύ Μαϊου και Αυγούστου, υπερτετραπλασιάσθηκαν οι τιμές σε ορισμένα αγαθά, παραβαίνοντας την πολιτική δίκαιης τιμολόγησης της Amazon.

Aπό την πλευρά του, ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου απαντά ότι «τα συστήματα είναι σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν την καλύτερη διαθέσιμη online τιμή και εάν διαπιστώσουμε κάποιο λάθος, αμέσως το διορθώνουμε», ανέφερε εκπρόσωπος. 

Όμως η έκθεση της Public Group αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Amazon, διαπιστώντας σε ορισμένα προϊόντα αυξήσεις από 48% για αντισηπτικό χεριών έως 1.000% στα πακέτα με μάσκες μίας χρήσης. Στην περίπτωση του χαρτιού τουαλέτας, για παράδειγμα, εντοπίσθηκε πακέτο με οκτώ ρολά σε τιμή 36,39 δολάρια τον Ιούνιο, ενώ άλλες εταιρείες λιανικής το πωλούσαν μόλις 6,89 δολάρια. Η Public Citizen εντόπισε αυξήσεις έως και 274% στην τιμή αντιβακτηριδιακού σαπουνού και 941% σε συσκευασίες με αλεύρι.