ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών η συμφωνία Oracle – TikTok

sto-mikroskopio-ton-amerikanikon-archon-i-symfonia-oracle-amp-8211-tiktok-561078895

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών βρίσκεται η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Oracle και της ByteDance, η οποία αποσκοπεί στη συνέχιση της λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση, με πρόσφατο διάταγμα, είχε καλέσει την κινεζική εταιρεία ByteDance να θέσει άμεσα προς πώληση τις αμερικανικές δραστηριότητες της δημοφιλούς πλατφόρμας social media. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προέβαινε στην καθολική απαγόρευση λειτουργίας του TikTok.

Η κίνηση της Ουάσιγκτον εντασσόταν στον «σιωπηλό» πόλεμο που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας, θεωρώντας ότι οι κινεζικές εταιρείες ενεργούν ως «κατάσκοποι» για λογαριασμό του Πεκίνου, υποκλέβοντας τα προσωπικά στοιχεία των Αμερικανών.

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας (20 Σεπτεμβρίου), η ByteDance ανακοίνωσε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με την αμερικανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Oracle, αφού πρώτα απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της Microsoft.

Πλέον, η αμερικανική κυβέρνηση καλείται να ελέγξει όλες τις λεπτομέρειες του deal, προκειμένου να αποσαφηνίσει με ακρίβεια τους όρους του συμβολαίου συνεργασίας και το κατά πόσο αυτό ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του κυβερνητικού διατάγματος.

Κύριος στόχος του Λευκού Οίκου είναι άλλωστε, η διασφάλιση ότι τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών χρηστών του TikTok δεν θα καταλήγουν στις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας. Κι αυτό, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, μπορεί να καταστεί πραγματικότητα, μόνο μέσω της συμμετοχής κάποιας αμερικανικής εταιρείας, η οποία θα ενεργεί ως «έμπιστος τεχνολογικός πάροχος».

«Η υποβληθείσα πρόταση θα επιλύσει τις ανησυχίες ασφαλείας της κυβέρνησης» δήλωσε τη Δευτέρα η διοίκηση του TikTok, ενώ από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνουσίν, επιβεβαίωσε την ύπαρξη πρότασης συνεργασίας μεταξύ της Oracle και της ByteDance.

«Θα αξιολογήσουμε την πρόταση αυτή την εβδομάδα και θα κάνουμε τις προτάσεις μας στον πρόεδρο Τραμπ» τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο CNBC. Διευκρίνισε δε, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει το δικαίωμα είτε έγκρισης είτε μπλοκαρίσματος του deal.