Τράπεζες: Ο κορωνοϊός έχει «περικόψει» πάνω από 63.000 θέσεις εργασίας

Τράπεζες: Ο κορωνοϊός έχει «περικόψει» πάνω από 63.000 θέσεις εργασίας

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην το οικονομικά κλίμα παγκοσμίως. Έτσι, αναπόφευκτες είναι οι αλλαγές και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει υποστεί ευρείες ζημιές κατά τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg, οι ζημιές του τραπεζικού κλάδου εκτιμάται ότι θα είναι οι βαθύτερες των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών. Σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, ως αποτέλεσμα, αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας, οι οποίες σωρευτικά ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 63.785.

Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν αποκλείεται έως το τέλος του 2020 να ξεπεράσει ακόμη και τις 80.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες αποτελούν τη χειρότερη επίδοση από το 2015. Προς το παρόν, μάλιστα, περισσότερες από 30 μεγάλες τράπεζες σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία και Αφρική, βρίσκονται πίσω από τις προγραμματισμένες περικοπές.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι ο πραγματικός αριθμός ενδεχομένως είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς αρκετά ιδρύματα δεν ανακοινώνουν τα σχέδια μείωσης του προσωπικού. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες περικοπές αφορούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες:

– Ευρώπη 49.685 θέσεις εργασίας

– Ασία 9.930 θέσεις εργασίας

– Βόρεια Αμερική 4.560 θέσεις εργασίας

– Αφρική 210 θέσεις εργασίας

Και το χειρότερο όλων είναι ότι οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ακόμη δυσμενέστερες για τον τραπεζικό κλάδο τα επόμενα χρόνια, λόγω και του τεχνολογικού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή