ΑΔΜΗΕ: Διατήρησε την κερδοφορία παρά την πανδημία

ΑΔΜΗΕ: Διατήρησε την κερδοφορία παρά την πανδημία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά έμειναν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΑΔΜΗΕ, τα οποία στο α’ εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 39,3 εκατ. ευρώ έναντι 40 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα το απόγευμα, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9,2% και διαμορφώθηκαν σε 137,6 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα EBITDA (σ.σ. κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων), παράλληλα, διαμορφώθηκαν στα 96,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 8,4% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

«Το α’ εξάμηνο του 2020 εμφάνισε θετική επίδραση από το έκτακτο χρηματοοικονομικό έσοδο που προέκυψε λόγω κέρδους από αναδιαπραγμάτευση επιτοκίου δανείων, ποσού 3,2 εκατ. ευρώ» εξήγησε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Οι κυριότερες επενδύσεις για το επόμενο 12μηνο:

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης: Με δύο διαφορετικά καλώδια (Κρήτη-Πελοπόννησος και ΚρήτηΑττική), το μεγαλύτερο νησί της χώρας να θωρακιστεί ενεργειακά έως το 2023. Τις επόμενες ξεκινά η πόντιση του «μικρού» καλωδίου που θα συνδέσει τα Χανιά με τη Νεάπολη Λακωνίας, ύψους 364 εκατ. ευρώ, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους. Η «μεγάλη» διασύνδεση, ύψους 1 δισ. ευρώ, συμβασιοποιήθηκε τον Ιούνιο στο Ηράκλειο Κρήτης και έχουν ήδη ξεκινήσει τα χερσαία έργα. Μόλις ηλεκτριστεί και το δεύτερο καλώδιο, το όφελος για όλους τους καταναλωτές της χώρας υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι ρύποι CO2 θα μειωθούν κατά 60% μειώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού.

Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων: Το 2020 ενισχύθηκαν τα υποθαλάσσια κυκλώματα υψηλής τάσης στην Άνδρο και την Τήνο και έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα ηλεκτριστεί και το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο της Σύρου. Η Νάξος εντάσσεται στο ΕΣΜΗΕ μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς θα τροφοδοτείται με υποβρύχιο καλώδιο 150 kV από την Πάρο και τη Μύκονο. Ταυτόχρονα, ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τη διασύνδεση και τεσσάρων ακόμη κυκλαδίτικων νησιών συνολικού ύψους 386 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για τη Σαντορίνη θα προκηρυχθεί φέτος και το 2021 θα πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο.

Ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου: Οι συμβάσεις ύψους 52,3 εκατ. ευρώ υπεγράφησαν πριν από μερικούς μήνες και η διασύνδεση του νησιού των Σποράδων με το Μαντούδι Ευβοίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022 βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα τροφοδότησης του νησιωτικού συμπλέγματος συνολικά. Μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ με αναβάθμιση του Συστήματος Μεταφοράς

Ανακατασκευή ΚΥΤ Κουμουνδούρου: Ο διαγωνισμός ύψους 46 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη με ισχυρό ενδιαφέρον από την αγορά. Η αναβάθμιση του ΚΥΤ με υποδομές τεχνολογιών state-of-art θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ευστάθεια της Αττικής αποτρέποντας συμβάντα μπλακ-ουτ στο Λεκανοπέδιο. Μέσω του νέου ΚΥΤ θα ηλεκτριστεί το «μεγάλο» καλώδιο της Κρήτης.

Οι επιπτώσεις από την πανδημία

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, η διοίκηση θεωρεί ότι θα είναι μηδαμινές και δεν θα επηρεάσουν την πορεία εξέλιξης του επενδυτικού πλάνου. «Τα έργα που υλοποιούνται ήδη ανά την Ελλάδα, δεν έχουν υποστεί ουσιαστικές καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας και συνεχίζονται απρόσκοπτα. Εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι οι επιπτώσεις στον Όμιλο και στην Εταιρεία δεν θα επηρεάσουν την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές επικαιροποιούνται διαρκώς με βάση την εξέλιξη της κρίσης».

Υπενθυμίζεται ότι το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στον έλεγχο της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε., η οποία στο α’ εξάμηνο του 2020 εμφάνισε καθαρά κέρδη της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,9% σε σχέση με πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή