ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 65 εκατ. ευρώ από την ΕΥΑΘ

ependyseis-65-ekat-eyro-apo-tin-eyath-561082348

Την πορεία του επενδυτικού της προγράμματος, με αειφορικά – περιβαλλοντικά έργα υποδομής, ύψους 65 εκατ. ευρώ, παρουσίασε η διοίκηση της ΕΥΑΘ, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρου Καράογλου.

Ως έργα αιχμής παρουσιάστηκαν η ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου του 1970 στην Εγνατία, η εν εξελίξει αποκατάσταση – επισκευή του αγωγού της Αραβησσού, η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ) και η ενεργειακή-περιβαλλοντική αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ).

Το νέο κτίριο, με ισχυρή αρχιτεκτονική προσωπικότητα, αλλά και υψηλών ενεργειακών και περιβαλλοντικών επιδόσεων, θα ολοκληρωθεί το 2023, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα είναι ένα πρότυπο κτίριο γραφείων, σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, με προηγμένα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου και σύγχρονη αντισεισμική προστασία.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης, παρουσιάζοντας το εν εξελίξει έργο της τμηματικής συντήρησης του αγωγού, που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη με πηγαίο νερό από την Αραβησσό, αναφέρθηκε στην καινοτομία της μεθόδου που ακολουθείται, δηλαδή να επισκευάζεται ένας τόσο μεγάλος και σημαντικός για την υδροδότηση της πόλης αγωγός, σε πλήρη λειτουργία και χωρίς να έχει αντιληφθεί τίποτε η κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Για τα επικείμενα έργα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων (ΕΕΝΘ και ΕΕΛΘ αντίστοιχα), μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, αναφέροντας ότι, με την ολοκλήρωση του έργου της ΕΕΝΘ, θα αυξηθεί η δυναμικότητα της εγκατάστασης στα 300.000 m 3 νερού ημερησίως, εξασφαλίζοντας επαρκώς τις τρέχουσες ανάγκες και καλύπτοντας τις μελλοντικές ανάγκες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της βιομηχανικής περιοχής ή/και της επέκτασης σε νέες περιοχές. Η εν λόγω αύξηση της δυναμικότητας εκτιμάται ότι θα προσφέρει τουλάχιστον μια αύξηση της τάξης του 30%-40% στον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Παράλληλα τα έργα, που θα υλοποιηθούν στην ΕΕΛΘ, στοχεύουν στη βελτιστοποίηση και αναβάθμιση της απόδοσης της εγκατάστασης, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας από την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW.

«Η υλοποίηση των προαναφερθέντων έργων αναβάθμισης της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων θα βελτιώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα ελαχιστοποιήσει το ενεργειακό αποτύπωμα της μονάδας, γεγονός που αποτελεί στρατηγικό στόχο για όλες τις εγκαταστάσεις μας, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην περαιτέρω οικονομική της ανάπτυξη της εταιρείας μας» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.