ΗΠΑ: «Πράσινο φως» του ΥΠΟΙΚ στην προσφορά της Oracle για την ΤikTok

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» του ΥΠΟΙΚ στην προσφορά της Oracle για την ΤikTok

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για τους όρους στην προσφορά της Oracle για τις δραστηριότητες της TikTok στις ΗΠΑ κατέληξαν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η ByteDance -ιδιοκτήτρια της δημοφιλούς υπηρεσίας social media- και η ίδια η Oracle. Θα χρειασθούν όμως και τις «ευλογίες» της Κίνας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έστειλε αργά το βράδυ της Τετάρτης τους αναθεωρημένους όρους, οι οποίοι και έγιναν δεκτοί από την ByteDance και την Oracle. Οι νέοι όροι ανταποκρίνονται στις ανησυχίες περί εθνικής ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, το CNBC μεταδίδει ότι η τελική απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για τη μοίρα της TikTok στις ΗΠΑ θεωρείται ζήτημα λίγων ωρών. Ανώνυμες πηγές θεωρούν ότι ο Τραμπ θα έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση εντός των επόμενων 24 – 36 ωρών. 

Πέραν των «ευλογιών» της κυβέρνησης Τραμπ για την πώληση της TikTok, η ByteDance και Oracle χρειάζονται και τη συναίνεση του Πεκίνου. Η κινεζική εταιρεία θα πρέπει να εξασφαλίσει την τυπική έγκριση των ρυθμιστικών αρχών τόσο σε ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, όπως επιβεβαίωσε στη «WSJ» εκπρόσωπος της ByteDance. 

Πέραν των προβληματισμών περί μονοπωλίου, η ByteDance αναμένεται να βρεθεί στο μικροσκόπιο των κινεζικών αρχών εάν η μηχανή σύστασης περιεχομένου (content recommendation engine) -ο αλγόριθμος που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της TikTok- θεωρηθεί ότι υπόκειται στην αναθεωρημένη λίστα ελέγχου τεχνολογικών εξαγωγών. Σε αυτή την περίπτωση, η εταιρεία υπηρεσιών social media θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση των τοπικών εμπορικών αρχών προτού είναι σε θέση να εξαγάγει την τεχνολογία της.

Με πληροφορίες από Bloomberg, WSJ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή