Δάνειο Covid με εγγύηση του δημοσίου παίρνει η Aegean

Δάνειο Covid με εγγύηση του δημοσίου παίρνει η Aegean

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα δανεισμού μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 υπέβαλε προσφάτως η διοίκηση της Aegean Airlines, όπως έγινε γνωστό σήμερα, κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου.

Το αίτημα αφορά και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, με την εγγύηση του κράτους να ορίζεται στο 80% για τα δάνεια έως 5 ετών και ύψους έως το 25% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η Aegean έχει αιτηθεί και έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για δάνειο, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο ισούται με το 11% του κύκλου εργασιών του 2019 (1,3 δισ. ευρώ).

«Η διαδικασία βρίσκεται σε τελικό στάδιο για τη συμφωνία και την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων» σχολιάζει, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2020, σε μια προσπάθεια θωράκισης των ταμειακών διαθεσίμων και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Aegean ζήτησε και έλαβε χρηματοδοτική στήριξη, ύψους 120 εκατ. ευρώ, από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Μέχρι και τα τέλη Ιουλίου είχαν εκταμιευτεί περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Βουτιά στον τζίρο

Το πρωί, η Aegean ανακοίνωσε τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου, τα οποία επιβεβαίωσαν τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στην αεροπορική κίνηση. Είναι χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των πτήσεων συρρικνώθηκε κατά 82% και ο αριθμός των επιβατών κατά 92%.

Έτσι, ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε στα 40,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 88% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019. Οι ζημιές προ φόρων, μάλιστα, ανήλθαν σε 58,7 εκατομμύρια ευρώ έναντι κερδών 31,5 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.

Συνολικά, στο α’ εξάμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε κατά 64% και ανήλθε μόλις στα 187 εκατομμύρια ευρώ, με τα λειτουργικά αποτελέσματα προ φόρων να διαμορφώνονται σε ζημιές, ύψους 132,3 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Aegean προχώρησε στον επαναπροσδιορισμό των χρόνων παραλαβής των νέων αεροσκαφών Airbus, επιβραδύνοντας τον ρυθμό άφιξης για το 2021 και το 2022, παρότι ο συνολικός αριθμός των νέων αεροσκαφών θα παραμένει σε 46. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχει παραλάβει πέντε νέα αεροσκάφη A320 neo, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2021 θα λάβει ακόμη τέσσερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή