Τράπεζες: «Καπνός» περισσότερες από 67.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως

Τράπεζες: «Καπνός» περισσότερες από 67.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να φυλορροεί, με την Goldman Sachs Group να προστίθεται στην ήδη μακροσκελή λίστα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που καταργούν θέσεις εργασίας και ανεβάζοντας το σύνολο των απολύσεων που έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές του έτους στις 67.844, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

H Goldman Sachs φέρεται να σχεδιάζει την κατάργηση περίπου το 1% του εργατικού της δυναμικού ή 400 θέσεις εργασίας, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Περισσότερα από 30 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Ευρώπη, Βόρειο Αμερική, Ασία και Αφρική έχουν ανακοινώσει σχέδια για μείωση του εργατικού τους δυναμικού, στις ευρύτερες προσπάθειες για μείωση δαπανών, ώστε να αναπληρώσουν το οικονομικό κόστος εξαιτίας της πανδημίας, «ψαλιδίζοντας» ταυτόχρονα και τις δαπάνες, ώστε να εναρμονισθούν με το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και να έχουν περιθώρια να επενδύσουν στην ψηφιακή τεχνολογία.

Τα σχέδια της Goldman καταδεικνύουν ότι η πανδημία έχει ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις των εταιρειών της βιομηχανίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να προσφέρουν σταθερότητα στους εργαζομένους εν μέσω της πανδημικής κρίσης. Στη διάρκεια της εβδομάδας, η Ιntesa Sanpaolo της Ιταλίας συμφώνησε με τα σωματεία εργαζομένων την κατάργηση τουλάχιστον 5.000 θέσεων εργασίας, ενώ στην Ισπανία, η θυγατρική της Banco de Sabadell στη Βρετανία προανήγγειλε την κατάργηση περισσότερων από 900 θέσεων.

Οι συνολικές θέσεις που έχουν χαθεί από τον τραπεζικό κλάδο από το 2014 υπολογίζονται στο μισό εκατομμύριο, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι τράπεζες με έδρα την Ευρώπη, αρκετές εκ των οποίων δεν κατάφεραν να επανακάμψουν πλήρως από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 όπως οι ανταγωνίστριές τους στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος στις απολύσεις. Η HSBC Ηοldings ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 35.000 θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή