Μελέτη για πλωτά αιολικά πάρκα

Μελέτη για πλωτά αιολικά πάρκα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι η νέα αγορά των ΑΠΕ που θα ανοίξει στην Ελλάδα για την αξιοποίηση του διαθέσιμου θαλάσσιου δυναμικού της που υπολογίζεται στα 263 GW. To στοιχείο αναφέρεται σε προμελέτη που έγινε για λογαριασμό της Ε.Ε. και την οποία επικαλέστηκε η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στην ομιλία της σε ημερίδα της ΕΛΑΤΑΕΝ.

Σύμφωνα με την ίδια προμελέτη, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά αιολικά στην Ελλάδα θα είναι 76 ευρώ/MWh το 2039 και θα υποχωρήσει στα 46 ευρώ/ΜWh το 2050. Το ΥΠΕΝ κινείται στην κατεύθυνση ανάπτυξης υπεράκτιων πάρκων και καταρτίζει αυτή την περίοδο το θεσμικό πλαίσιο, με βασικούς άξονες τη χωροθέτηση και αδειοδότηση και τη διασύνδεση στο ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Το ΥΠΕΝ, όπως τόνισε η κ. Σδούκου, θα λάβει υπόψη του τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και τα μοντέλα άλλων χωρών.

Πράσινο φως για κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ 

Χωρίς απρόοπτα προχωρεί το έργο της κατασκευής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη. Το έργο υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περίπου 90-100 εκατ. ευρώ και εκτός από την κατεδάφιση του υφιστάμενου γηπέδου και την ανέγερση του νέου, προβλέπει και μια ευρεία παρέμβαση ανάπλασης της γύρω περιοχής. Χθες, το ΚΑΣ άναψε το πράσινο φως στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, το νέο γήπεδο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2024 ή το 2025.

Σε διαθεσιμότητα υπάλληλος της ΔΕΗ για βασανισμό ζώου

Την αποτρόπαια πράξη του βασανισμού ζώου στην Κρήτη από υπάλληλο της ΔΕΗ καταδικάζουν τόσο η διοίκηση της εταιρείας όσο και οι εργαζόμενοι. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης έθεσε σε διαθεσιμότητα τον υπάλληλο που φέρεται να είναι ο δράστης του αποτρόπαιου περιστατικού και ζήτησε να κινηθούν άμεσα οι πειθαρχικές διαδικασίες. «Τέτοιες συμπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες. Με απόφαση του προέδρου ο συγκεκριμένος υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η πειθαρχική και ποινική διερεύνηση», αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ.

Ευέλικτη η εξωτερική ανάθεση από τράπεζες 

Πιο ευέλικτο γίνεται το εποπτικό πλαίσιο για τις τράπεζες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες εξωτερικής ανάθεσης των λειτουργιών τους. Αυτό προβλέπει απόφαση της ΤτΕ, με βάση την οποία λόγω του αυξημένου κινδύνου που έχουν οι συμφωνίες εξωτερικής ανάθεσης κρίσιμων ή σημαντικών λειτουργιών, όπως η ανάθεση σε παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud service providers), καθορίζονται συγκεκριμένες απαιτήσεις εσωτερικής διακυβέρνησης και υποχρεώσεις για τις τράπεζες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως προκειμένου να υπάρξει επαρκής και τυποποιημένη πληροφόρηση για το σύνολο των τραπεζών, το νέο πλαίσιο εισάγει την υποχρέωση τήρησης μητρώου πληροφοριών για το σύνολο των συμφωνιών εξωτερικής ανάθεσης.

Εξ αποστάσεως εργασία και μετά την πανδημία

Την ώρα που κορυφαίες τράπεζες της Wall Street, όπως η JPMorgan και η BlackRock, προειδοποιούν για τους κινδύνους της εργασίας από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα και για την απώλεια εταιρικής κουλτούρας, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης παίρνουν σοβαρά τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία για να μειώσουν το κόστος και να προσφέρουν στους εργαζομένους μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Πρωταγωνιστής στη νέα τάση στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η Ολλανδία, της οποίας οι μεγαλύτερες τράπεζες προβλέπουν ότι το προσωπικό θα εργάζεται περίπου το ήμισυ του χρόνου του από το σπίτι μόλις τελειώσει η πανδημία. Στην Ιταλία, η UniCredit σκοπεύει να διατηρήσει το 40% της εργασίας εξ αποστάσεως μετά την κρίση, ενώ η ελβετική UBS εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται από το σπίτι περίπου το 1/3 του χρόνου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή