ΣΠΕΦ: Η μείωση του τέλους ΑΠΕ ήταν λάθος

ΣΠΕΦ: Η μείωση του τέλους ΑΠΕ ήταν λάθος

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια αναλογιστική μελέτη, από την οποία προκύπτει ότι η μείωση του ειδικού τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, του ΕΤΜΕΑΡ, στην οποία προχώρησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «ήταν εξαρχής απολύτως εσφαλμένη και δεν υπήρχε ουδεμία ρεαλιστική περίπτωση να ευσταθούσε ακόμη και εάν δεν υπήρχε η πανδημία», απαντά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) στον διάλογο που έχει ανοίξει με το υπουργείο για τον μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που προβλέπεται στο τέλος του έτους στα 287,6 εκατ. ευρώ. 

Μάλιστα η αναλογιστική μελέτη που δημοσιοποίησε χθες ο ΣΠΕΦ είναι η πρώτη στο πλαίσιο του διαλόγου που ανοίγει το υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει και δεύτερη για τα οικονομικά της ΔΕΗ και τον ρόλο του ΕΤΜΕΑΡ στη διαμόρφωσή τους.
Συγκεκριμένα, από την αναλογιστική μελέτη του ΣΠΕΦ προκύπτει ότι από μόνη της η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί, ακόμη και χωρίς συνθήκες COVID-19, τον λογαριασμό σε σωρευτικό έλλειμμα 61 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ή 131 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστεί και το θεσμοθετημένο «μαξιλάρι» των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του νόμου να διατηρείται. 

Αντιθέτως, αν το ΕΤΜΕΑΡ δεν μειωνόταν, ο ΕΛΑΠΕ θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην πανδημία της COVID-19 καταλήγοντας στο τέλος του 2020 σε σωρευτικό πλεόνασμα 73 εκατ. ευρώ ή 3 εκατ. ευρώ αφαιρουμένου του «μαξιλαριού» που θα έπρεπε εκ του νόμου να διατηρείται.

Ο ΣΠΕΦ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, είχε εγκαίρως πέρυσι τον Ιούλιο – Αύγουστο, με ποσοτικές τεχνικές του αναλύσεις και μοντελοποιήσεις οικονομικών σεναρίων για τον ΕΛΑΠΕ, προειδοποιήσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην προχωρήσει στη μη βιώσιμη αυτή μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

«Το υπουργείο Ενέργειας με την ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917, ΦΕΚ Β3373 από 31/8/19 αποφάσισε, μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ και μάλιστα αναδρομικά από 01/01/19, να αποστερήσει περί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως (δηλ. 400 εκατ. ευρώ σωρευτικά, μέχρι το τέλος του 2020) από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), απ’ όπου δηλαδή πληρώνεται η παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη συνέχεια διαμορφώνει μια περιρρέουσα ρητορική πως δήθεν η κρίση της COVID-19 ευθύνεται για την εκτροπή των αποτελεσμάτων του ΕΛΑΠΕ», αναφέρει ο ΣΠΕΦ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην αναλογιστική μελέτη- μοντελοποίηση σεναρίων για τη διερεύνηση του κατά πόσον ευθύνεται η πανδημία για την κατάσταση αυτή και πόσο η συντελεσθείσα μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Στην αγορά των ΑΠΕ επικρατεί αναστάτωση μετά τη δημόσια παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για τον μηδενισμό του ελλείμματος. Ο υπουργός, με πρόσφατες δηλώσεις του χθες από το βήμα του συνεδρίου Athens Investment Forum, ξεκαθάρισε ότι το έλλειμμα δεν πρόκειται να επιβαρύνει καταναλωτές και επιχειρήσεις και ότι θα πρέπει να συμβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι για την κάλυψή του, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και επιβολής έκτακτης εισφοράς στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ. Το έλλειμμα, τόνισε ο υπουργός, προέκυψε κατά κύριο λόγο από τις παρενέργειες της πανδημίας στην αγορά ενέργειας, καθώς μειώθηκε η ζήτηση για ενέργεια και συνεπώς τα έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ. Και πρόσθεσε πως «αυτό είναι πρόβλημα για τους παραγωγούς ΑΠΕ, το οποίο όμως δεν μπορεί να μετακυλιστεί στους καταναλωτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή