ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Νέα τονωτική «ένεση» ρευστότητας 20 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

Γαλλία: Νέα τονωτική «ένεση» ρευστότητας 20 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

Την άντληση 20 δισ. ευρώ(23 δισ. δολάρια) με δάνεια οιονεί ιδίων κεφαλαίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν πλήγμα από τον κορωνοϊό σχεδιάζει η γαλλική κυβέρνηση, προσφέροντας στους επενδυτές κρατικές εγγυήσεις για τις πρώτες ζημίες δύο δισ. ευρώ. 

Υπό το φόβο μαζικών χρεοκοπιών μεταξύ των επιχειρήσεων με πολύ υψηλά επίπεδα χρέους πριν από την πανδημική κρίση, η κυβέρνηση του Παρισιού θέλει τη σύσταση και ενεργοποίηση του προγράμματος έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς, σε μία ακόμη μέτρο στήριξης της γαλλικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο των σχεδίων που θα παρουσιασθούν τη Δευτέρα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τράπεζες θα χορηγούν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα πωλούν το 90% των δανείων σε θεσμικούς επενδυτές, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση των προτάσεων.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα περιορίσει την έκθεση των τραπεζών σε ρίσκο στο 10% των δανείων, χρηματοδοτώντας παράλληλα και βιώσιμες επιχειρήσεις.

Από τη στιγμή που το πρόγραμμα συνεπάγεται και κρατικές εγγυήσεις, θα πρέπει να εξασφαλίσει και την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών και ειδικότερα να καθορισθεί το επιτόκιο των δανείων.

Σύμφωνα με πηγές του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, το επιτόκιο αναμένεται να είναι κάτω από 3%-5% και η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων τουλάχιστον επτά έτη.

Με την κρίση να έχει κλείσει τις «στρόφιγγες» ρευστότητας, το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλία και η κεντρική τράπεζα εκτιμούν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρειασθούν ίδια κεφάλαια έως και 20 δισ. ευρώ.

Τα έως τώρα μέτρα του Παρισιού και κυρίως τα δάνει 120 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις, έχουν αποτρέψει κύμα εταιρικών πτωχεύσεων.