Γέφυρα διασύνδεσης των startups με τους επενδυτές το Elevate Greece

Γέφυρα διασύνδεσης των startups με τους επενδυτές το Elevate Greece

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γέφυρα διασύνδεσης των νεοφυών επιχειρήσεων με τους επενδυτές αναδεικνύεται το Elevate Greece, σκοπός του οποίου είναι η καταγραφή των startups που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα του Elevate Greece, που έκανε πρεμιέρα στα μέσα αυτής της εβδομάδας, επιτρέπει στις νεοφυείς επιχειρήσεις να εγγραφούν στο ψηφιακό μητρώο και να αποκτήσουν, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Σε πρόσφατη μάλιστα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι μόλις στο πρώτο 24ωρο λειτουργίας του Elevate Greece ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση είναι τριψήφιος. 

Παράγοντες της αγοράς των venture capital σχολιάζουν ότι με το Elevate Greece δημιουργείται ένα database που παρέχει στους επενδυτές μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον κλάδο, την περιοχή, το αντικείμενο δραστηριοποίησης κ.ά. της εκάστοτε startup. Παράλληλα, μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου, οι ίδιοι αλλά και όποιος ενδιαφέρεται για το εγχώριο οικοσύστημα των startups θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της εταιρείας, καθώς και το σύνολο της χρηματοδότησης που έχει λάβει από ξένους και εγχώριους επενδυτές. Επίσης, μέσω του Elevate Greece, οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπορούν πιο εύκολα να προσελκύσουν ταλέντα για να στελεχώσουν την ομάδα τους. Σημειώνεται ότι η επίσημη έναρξη λειτουργίας του εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Στο εν λόγω μητρώο μπορούν να εγγραφούν οι εταιρείες που πληρούν κάποια βασικά κριτήρια. Σε πρώτη φάση, δικαίωμα εγγραφής έχουν επιχειρήσεις με τη νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, Α.Ε. ή αντίστοιχες μορφές σε άλλα κράτη με παρουσία όμως στην Ελλάδα. Εξαιρούνται ωστόσο οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ και μονοπρόσωπες ΕΠΕ. Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να μην έχουν υπερβεί οκτώ χρόνια λειτουργίας από τη σύστασή τους μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης στο μητρώο, να απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και ο ετήσιος τζίρος τους να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Oι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα πληρούν τα κριτήρια αυτά μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξή τους στο μητρώο. Ωστόσο για να χαρακτηριστούν «νεοφυείς επιχειρήσεις» από την πολιτεία θα πρέπει να έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: της καινοτομίας (innovation) και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability). 

Επίσης, προβλέπονται fast track διαδικασίες ένταξης στο μητρώο για όσες επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί ήδη από επενδυτικά κεφάλαια (venture capitals), ή όσες εταιρείες αποτελούν τεχνοβλαστούς ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το ίδιο ισχύει και για όσες έχουν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Horizon 2020 ή έχουν κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. 

Παράγοντας της αγοράς σχολιάζει ότι θα ήταν πιο χρήσιμο εάν ήδη είχαν ενταχθεί ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν αντλήσει χρηματοδότηση από επενδυτικά κεφάλαια του Equifund. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, που είτε έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα είτε διατηρούν τμήμα Ε&Α, κατόρθωσαν να αντλήσουν συνολικά 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% διοχετεύθηκε σε 10 startups, πολλές από τις οποίες, παρά τη συγκυρία του κορωνοϊού, εξακολουθούν να βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή