ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού κλονίζει την εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού κλονίζει την εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων

Οι έντονες ανησυχίες των επιχειρήσεων για το τι μέλλει γενέσθαι εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας αποτυπώνονται στην πτώση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του γερμανικού Ινστιτούτου Ιfo υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 92,7 από 93,2 του Σεπτεμβρίου και διαψεύψοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters για πτώση στις 93 μονάδες.

«Οι επιχειρήσει εμφανίζονται ολοένα και πιο επιφυλακτικές όσον αφορά τις εξελίξεις τους προσεχείς μήνες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουστ. «Από τη στιγμή που αυξάνονται οι αριθμοί των κρουσμάτων, εντείνονται οι ανησυχίες των γερμανικών επιχειρήσεων», εξηγεί.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας -της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη- συρρικνώθηκε 9,7% στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και το εμπόριο κατέρρευσαν κατά την κορύφωση της πανδημίας.

Η χαλάρωση των μέτρων lockdown, σε συνδυασμό με τη δέσμη μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οδήγησε σε δυναμική ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο, όμως η αύξηση των κρουσμάτων κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει την Ευρώπη εγείρει φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Έπειτα από ένα δυναμικό τρίτο τρίμηνο για τη γερμανική οικονομία, οι προοπτικές για το τελευταίο τρίμηνο του έτους δεν είναι και τόσο ευοίωνες προς το παρόν», δηλώνει ο Ούβε Μπούρκερτ, οικονομολόγος στην LBBW.

Tα οικονομικά ινστιτούτα προβλέπουν ύφεση 5,5% φέτος, μεγαλύτερη έναντι των αρχικών εκτιμήσεων του Απριλίου για συρρίκνωση 4,2% του ΑΕΠ.