Οι Ολλανδοί χτίζουν συμμαχίες για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ

Οι Ολλανδοί χτίζουν συμμαχίες για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυεπίπεδες είναι οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα στον όμιλο Ελλάκτωρ, καθώς η αλλαγή διοίκησης ή ακόμα και η παραμονή της υφιστάμενης, αλλά υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, φαντάζει με «κουβάρι» που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς για να «ξετυλιχτεί». Αυτό που φαίνεται να ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των όσων εκτυλίσσονται, είναι ότι, επί της ουσίας, η πλευρά του ολλανδικού επενδυτικού fund Reggeborgh Invest θα μπορούσε δυνητικά να ελέγξει, σε συνεργασία με άλλους συμμάχους τους, ένα ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% ή και το 45%. Αν μάλιστα υπολογιστούν και οι υπόλοιποι Ελληνες και ξένοι επενδυτές, που θα συναινούσαν σε μια αλλαγή διοίκησης, εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα, τότε το ποσοστό αυτό αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Η Reggeborgh φέρεται να έχει εξασφαλίσει και τη συνεργασία άλλων μετόχων με σημαντικά μερίδια στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ. Είναι ενδεικτικό ότι, στη σχετικά μικρή εγχώρια αγορά των κατασκευαστών, ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούσε τις προηγούμενες ημέρες έφερε και την Archirodon να εμπλέκεται στις σχετικές συζητήσεις. Η «Κ» επικοινώνησε με το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου της Archirodon στην Ελλάδα, Δ. Καραπιπέρη, από το οποίο έλαβε την εξής απάντηση: «Δεν γνωρίζουμε κάτι επ’ αυτού».

Η Archirodon αποτελεί μια πολυεθνική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία, όπως και η Reggeborgh, εδρεύει στην Ολλανδία, αλλά διοικείται σε μεγάλο βαθμό από Ελληνες μηχανικούς και στελέχη, αποτελώντας ουσιαστικά τη φυσική συνέχεια της ιστορικής ελληνικής τεχνικής εταιρείας. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Ολλανδία από το 2000, ενώ απασχολεί 16.000 εργαζομένους, διατηρώντας γραφεία και υποκαταστήματα σε 13 ακόμα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ελβετία, το Κατάρ, το Ομάν, το Κουβέιτ, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, το Τουρκμενιστάν και το Καζαχστάν.

Σε κάθε περίπτωση έχει καταστεί σαφές πως η Reggeborgh Invest θα επιδιώξει να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική της θέση, μέσω «συμμαχιών» και στρατηγικών συνεργασιών, ώστε στη συνέχεια να εξασφαλίσει το ποσοστό που επιθυμεί στην πιο συμφέρουσα τιμή για την ίδια. Παράλληλα, είναι σαφές ότι όσο πιο ευρεία είναι η συμμαχία υπό τη Reggeborgh, τόσο ευκολότερο θα είναι να επιβληθούν οι αλλαγές που επιδιώκονται, στο πλαίσιο της επόμενης ημέρας για τον όμιλο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, το ολλανδικό fund της οικογένειας Βέσελς, τρίτης πλουσιότερης στην Ολλανδία, έχει αποκτήσει το 5,4% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου Ελλάκτωρ, προχωρώντας στις πρώτες αγορές, ήδη από το καλοκαίρι του 2019. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ανακοινώθηκε η σύναψη συμφωνίας με «όχημα» του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, που ελέγχει το 12,5% του ομίλου Ελλάκτωρ. Βάσει της συμφωνίας, η Reggeborgh διατηρεί το δικαίωμα αγοράς του συνόλου των μετοχών (δεν έχει γίνει γνωστό το τίμημα) για μια περίοδο έξι μηνών.

Το κατά πόσον θα ευοδωθούν οι συζητήσεις ανάμεσα στη Reggeborgh και στους αδελφούς Καλλιτσάντση, οι οποίοι σήμερα ελέγχουν περί το 25% του ομίλου Ελλάκτωρ, εξαρτάται από σειρά παραγόντων, αρχής γενομένης από τις ίδιες τις προθέσεις των διοικούντων τον όμιλο Ελλάκτωρ. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει παράθυρο για την παραμονή αμφοτέρων των αδελφών Καλλιτσάντση, ενώ λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει και το σενάριο της παραμονής ενός εξ αυτών (π.χ. του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση). Ασφαλώς, δεν αποκλείεται τελικά να επιλέξουν να διατηρήσουν ένα ποσοστό μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου, ακόμα και αν δεν ασκούν πλέον τη διοίκησή του.

Το επενδυτικό fund Farallon θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο

Ρόλο ρυθμιστή έχει όμως και το επενδυτικό fund Farallon, καθώς το σύνολο των μετοχών των αδελφών Καλλιτσάντση είναι ενεχυριασμένο σε αυτό, έναντι δανείου 50 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκε το 2018, για να αποκτηθεί περίπου το 13% του μετοχικού κεφαλαίου και να επιχειρηθεί η αλλαγή της τότε διοίκησης, κάτι που επιτεύχθηκε τελικά τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε συζήτηση για πώληση μέρους των μετοχών που ελέγχει η κοινή εταιρεία των αδελφών Καλλιτσάντση (Pemanoaro) θα πρέπει να τύχει και της έγκρισης της Farallon. 

Με δεδομένο πάντως ότι το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ συνοδεύεται και από ένα διόλου ευκαταφρόνητο επιτόκιο ύψους 9% (με ημερομηνία λήξης της προθεσμίας αποπληρωμής του δανείου τον Ιούλιο του 2021), οι διαπραγματεύσεις μόνο απλές δεν είναι. 
Μία λύση θα μπορούσε να είναι η εξαγορά του συνόλου του δανείου, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, η Reggeborgh πιθανώς να μη χρειαστεί να ενεργοποιήσει το δικαίωμα για την απόκτηση και των μετοχών του κ. Μπόμπολα, καθώς δεν είναι στις προθέσεις της να ξεπεράσει το 30%-31% στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ελλάκτωρ, όπως έχει πράξει και με την παρουσία της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Επίσης, ένα ζήτημα είναι το τίμημα που θα συμφωνηθεί, καθώς οι μετοχές που αποκτήθηκαν με το δάνειο της Farallon είχαν σαφώς υψηλότερο κόστος, σε σχέση με εκείνες που κατείχαν ήδη οι αδελφοί Καλλιτσάντση. Ετσι, δεν αποκλείεται η Farallon να μη θελήσει να πουλήσει στην παρούσα συγκυρία, αν αυτό γίνει με σημαντική ζημία.

Αυτό πάντως που τονίζουν όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, είναι ότι η χρονική συγκυρία που επέλεξε η Reggeborgh Invest προκειμένου να κάνει την κίνησή της για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ, ήταν πολύ προσεκτικά επιλεγμένη και καθόλου τυχαία. 
Ο όμιλος βρίσκεται σε ευάλωτη θέση μετά τις ζημίες που υποχρεώθηκε να απορροφήσει και το 2019, ενώ αρνητικά λειτουργεί και η συγκυρία της πανδημίας κατά τη φετινή χρήση. Παράλληλα όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση Καλλιτσάντση δεν έχει ακόμα αποκαλύψει όλα της τα «χαρτιά». 

Συγκεκριμένα, δεν έχει χρησιμοποιηθεί η «χρυσή εφεδρεία» που υπάρχει για τη φετινή χρήση, αναφορικά με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης της θυγατρικής Ακτωρ από τη μητρική Ελλάκτωρ. 
Ετσι, ακόμα κι αν δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη σύναψη ομολογιακού δανείου, υπάρχει ο τρόπος για την αποκατάσταση των ζητημάτων ρευστότητας της Ακτωρ, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή