Αυτός είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που δεν πανηγυρίζει για το εμβόλιο

Αυτός είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που δεν πανηγυρίζει για το εμβόλιο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολόκληρος ο πλανήτης πανηγύρισε χθες, όταν η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι κατά 90% αποτελεσματικό και γέννησε προσδοκίες για μια σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα. Όμως ο Έρικ Γουάν δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει την αρχή του τέλους της πανδημίας. 

Ο ιδρυτής της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Zoom υπήρξε ίσως το μεγαλύτερο success story της εποχής του κορωνοϊού. Στον καιρό της πανδημίας, 300 εκατομμύρια άτομα την ημέρα χρησιμοποιούν το Zoom για να κάνουν τα μαθήματα του σχολείου, τις επαγγελματικές συναντήσεις τους ή για να δουν τους φίλους και τους συγγενείς τους έστω στην οθόνη του υπολογιστή. 

Αυτός είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που δεν πανηγυρίζει για το εμβόλιο-1
Ο Έρικ Γουάν (φωτ.: Zoom)

 

Η μετοχή της Zoom Video Communications Inc. έχει εκτιναχθεί πάνω από 500% από τις αρχές του έτους, ανεβάζοντας την προσωπική περιουσία του Γουάν έως και στα 28,6 δισ. δολάρια, γεγονός που του έδωσε -πρόσκαιρα- τον τίτλο του  40ου πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτός ο γεννημένος στην Κίνα δισεκατομμυριούχος, είδε την αίτησή του για βίζα να απορρίπτεται οκτώ φορές, πριν να καταφέρει, τελικά, το 1997 να μετακομίσει στη Silicon Valley.

Όμως, η υπόσχεση για επιστροφή στην πραγματικότητα δεν είναι καλά νέα για το Zoom. Η εταιρεία είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 17% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα η προσωπική περιουσία του Γουάν να συρρικνωθεί κατά 5,1 δισ. δολάρια. 

Πλέον, το κρίσιμο ερώτημα για την Zoom είναι εάν ο κόσμος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της και μετά το τέλος της πανδημίας. Με την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία τους και των μαθητών στις τάξεις τους, θα υπάρχει ακόμα ζήτηση για αυτή την υπηρεσία; Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τηλεδιασκέψεις έγιναν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μας. «Δεν πιστεύω ότι η τάση γύρω από το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη συνεργασία μέσω τηλεδιάσκεψης ή τη στροφή στο cloud θα αλλάξει εξαιτίας του εμβολίου», λέει ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Μαντίπ Σινχ. 

Πάντως, ο Έρικ Γουάν δεν είναι ο μοναδικός από τους δισεκατομμυριούχους που ευνοήθηκαν μέσα στην πανδημία και τώρα αντιμετωπίζουν ένα πιο αβέβαιο μέλλον. Ο Ριντ Χέιστινγκς του Netflix είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται κατά 416 εκατ. δολάρια. Ο ιδρυτής της εταιρείας στατικών ποδηλάτων Peloton, Τζον Φόλεϊ, έγινε δισεκατομμυριούχος όταν ο κορωνοϊός έκλεισε τα γυμναστήρια και γέννησε τη μανία της γυμναστικής στο σπίτι, όμως τώρα, η μετοχή της εταιρείας του κατρακυλά κατά 20% και η περιουσία του συρρικνώνεται κατά 300 εκατ. δολάρια. 

Κόντρα στο χθεσινό ράλι της Wall Street, όπου μετοχές από το φαρμακευτικό κλάδο, το λιανεμπόριο, τις αερομεταφορές, τις κρουαζιέρες και τον ευρύτερο κλάδο των ταξιδιών και της ψυχαγωγίας ευνοήθηκαν, οι εταιρείες που «έτρεξαν» το προηγούμενο διάστημα εν μέσω lockdowns και καραντίνας βρέθηκαν ανάμεσα στους χαμένους. Η Amazon σημείωσε πτώση, όπως συνέβη και με την εταιρεία λογισμικού συνεργασίας Slack και την εταιρεία τηλε-ιατρικής Teladoc. Και βέβαια, κατά 8% υποχώρησε η μετοχή της Clorox. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή