Επιτρεπτέα Προκαταβολή 4: «Fast track» η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων

Επιτρεπτέα Προκαταβολή 4: «Fast track» η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τέταρτος και πέμπτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αποτελούν τα δύο ισχυρά «χαρτιά» του οικονομικού επιτελείου για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία αλλά και για τη διοχέτευση «ζεστού» χρήματος στην αγορά. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα είναι και ένα από τα εργαλεία στήριξης που θα επεκταθούν και το 2021, όπως επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Τα μέτρα στήριξης του 2021 θα είναι πολλαπλάσια αυτών που υπήρχαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. 

Αναφερόμενος στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι την Παρασκευή εκδόθηκε η ΚΥΑ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, εκτιμώντας ότι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ΜyBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη της εβδομάδας, κοντά στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο βήματα έχουν συγχωνευθεί σε ένα, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας εκταμίευσης των χρημάτων προς τους δικαιούχους.

Ειδικότερα, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 θα διατεθούν 900 εκατ. ευρώ και μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 θα δοθούν 750 εκατ. ευρώ επιπλέον. Συνολικά, τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια που θα χορηγηθούν μέσω του προγράμματος της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Δικαίωμα συμμετοχής στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στον τέταρτο και πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, 50% του ποσού που θα δοθεί είναι μη-επιστρεπτέο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή