Συμφωνία Google με έξι εφημερίδες της Γαλλίας

Συμφωνία Google με έξι εφημερίδες της Γαλλίας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία αποκλειστικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με έξι εφημερίδες και περιοδικά της Γαλλίας υπέγραψε η Google, στο πλαίσιο της οποίας η αμερικανική εταιρεία υπηρεσιών αναζήτησης στο Διαδίκτυο θα καταβάλλει τίμημα για τη χρήση του περιεχομένου των γαλλικών ΜΜΕ.

Στη συμφωνία της Google με τα ΜΜΕ της Γαλλίας συμμετέχουν και οι ημερήσιες εφημερίδες «Le Monde» και «Le Figaro», όπως ανέφερε ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός σε ανάρτησή του σε blog.

Η Google βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εφημερίδες και περιοδικά της Γαλλίας, προσβλέποντας στην επίτευξη συμφωνίας-πλαίσιο με την ένωση εφημερίδων της χώρας έως τα τέλη του έτους.

Οι κινήσεις της εταιρείας πραγματοποιούνται έπειτα από τη δικαστική απόφαση του Οκτωβρίου που την υποχρεώνει να συζητήσει με τους εκδότες της Γαλλίας την χρήση του αποκλειστικού περιεχομένου έναντι πληρωμής.

Στις αρχές Οκτωβρίου η Google είχε ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει πάνω από ένα δισ. δολάρια για αποκλειστικά  δικαιώματα περιεχομένου από διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, έχοντας δεχθεί επικρίσεις επί σειρά ετών ότι δεν αποζημιώνει τα ΜΜΕ για τα άρθρα και άλλου είδους ειδησεογραφικό περιεχόμενο που εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης. 

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος ενός νέου προϊόντος της Google με την ονομασία News Showcase που θα παρουσιάζει ειδήσεις από όλον τον κόσμο, πληρώνοντας τα ειδησεογραφικά μέσα για το υλικό που εμφανίζεται. Το πρόγραμμα έκανε πρεμιέρα τον προηγούμενο μήνα σε Γερμανία και Βραζιλία και θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες τους επόμενους μήνες, με την εταιρεία να έχει υπογράψει συνεργασίες με σχεδόν 200 επιχειρήσεις εκδόσεων, σε Αργεντινή, Αυστραλία, Βρετανία και Καναδά. Μεταξύ των εφημερίδων συγκαταλέγονται η γερμανική «Handelsblaatt» και η «Folha de S.Paulo» στη Βραζιλία.

ΣΤην Ε.Ε., οι νέοι κανονισμοί περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων επιτρέπουν στους εκδότες να διαπραγματευθούν για την ανάρτηση περιεχομένου σε ιστότοπους όπως η Google. Στην Αυστραλία, οι νέοι κανονισμοί υποχρεώνουν Google και Facebook να πληρώνουν τις τοπικές εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης για την αναπαραγωγή ειδήσεων.

Με πληροφορίες από Reutes, NY Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή