ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΕ: Το δεύτερο κύμα «γονατίζει» το παγκόσμιο εμπόριο

ΠΟΕ: Το δεύτερο κύμα «γονατίζει» το παγκόσμιο εμπόριο

Toν κώδωνα κινδύνου για τις προοπτικές του παγκοσμίου εμπορίου κρούει ο ΠΟΕ, αναμένοντας επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες του έτους, έπειτα από την ισχυρή ανάκαμψη στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Το βαρόμετρο εμπορικών συναλλαγών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έκανε άλμα στις 100,7 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο από 84,5 του Αυγούστου. Η άνοδος πάνω από το όριο του 100 αποτελεί θετική ένδειξη για ανάπτυξη της δραστηριότητας το επόμενο τρίμηνο. 

Παρά τις εντυπωσιακά βελτιωμένες επιδόσεις, η επέλαση του κορωνοϊού εγείρει αβεβαιότητα για τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος, με τον ΠΟΕ  να αναμένει επιβράδυνση των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών στο τέταρτο τρίμηνο, με εξασθένηση της ζήτησης.

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ταχεις ρυθμούς σε ΗΠΑ και στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων, ορισμένες κυβερνήσεις επιβάλλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες τις βραδινές ώρες και άλλους περιορισμούς, όπως το καθολικό lockdown, ενισχύοντας το ηλεκτρονικό εμπόριο και δοκιμάζοντας τις αντοχές των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Ο ΠΟΕ προβλέπει 9,2% υποχώρηση της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας φέτος. «Αυτό το αποτέλεσμα προϋποθέτει απότομη ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο, έπειτα από την υποχώρηση 17,2% του δευτέρου τριμήνου», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο ΠΟΕ αναφέρθηκε στα πολλά υποσχόμενα εμβόλια Covid-19 που είναι σε εξέλιξη, αλλά είναι ακόμη νωρίς να γνωρίζει κανείς πότε θα διανεμηθούν. Ορισμένα εμβόλια -συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna- αναμένεται να λάβουν έγκριση από τις αρχές σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση τις επόμενες εβδομάδες.