ΗΠΑ

Νέα δίωξη κατά Google για μονοπωλιακές πρακτικές

Κατηγορείται και για σύμπραξη περί διαφημίσεων με το Facebook

Νέα δίωξη κατά Google για μονοπωλιακές πρακτικές

Τουλάχιστον δέκα αμερικανικές πολιτείες, με επικεφαλής το Τέξας, προσέφυγαν την Τετάρτη στη δικαιοσύνη εναντίον της εταιρείας Google, την οποία κατηγορούν για πρακτικές που αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό στη διαχείριση των διαφημίσεων.

Η προσφυγή αφορά στην «αντιανταγωνιστική συμπεριφορά» του ομίλου, τις «πρακτικές αποκλεισμού» και τις «παραπλανητικές δηλώσεις», διευκρίνισε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Κεν Πάξτον σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter. Η ανάρτηση φέρει τον τίτλο: «Αυτός ο Γολιάθ του Ιντερνετ χρησιμοποίησε την ισχύ του για να χειραγωγήσει την αγορά, να καταστρέψει τον ανταγωνισμό και να βλάψει εσάς, τους καταναλωτές».

Ο κ. Πάξτον δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι υπόλοιπες πολιτείες που στρέφονται κατά της Google. Το κείμενο της μήνυσης δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στον ιστότοπο της υπηρεσίας.

«Όταν επισκέπτεσθε τον ιστότοπο ενός μέσου ενημέρωσης που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε, όπως είναι η Wall Street Journal ή η αγαπημένη σας τοπική εφημερίδα, πιθανότατα βλέπετε διαφημίσεις που τοποθετούνται εκεί από τη Google. Όμως η Google δεν λέει στο κοινό ότι χειραγωγεί τη διαφημιστική αγορά», υποστηρίζει ο κ. Πάξτον στο βίντεο. «Δεν είναι δίκαιο που η Google στην πραγματικότητα εξάλειψε τον ανταγωνισμό και αυτοανακηρύχθηκε ηγέτιδα της διαδικτυακής διαφήμισης», πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε επίσης δικαστικό αγώνα κατά της Google, κατηγορώντας την ότι έχει δημιουργήσει ένα «παράνομο μονοπώλιο» στην αναζήτηση στο διαδίκτυο και στη διαφήμιση. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1998, κατηγορείται ότι έκανε χρήση (και κατάχρηση) διαφόρων τεχνικών για να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της από την αγορά αυτή.

Τώρα η Google κατηγορείται και ότι έχει συμπράξει με το Facebook με σκοπό τη χειραγώγηση των δημοπρασιών ηλεκτρονικών διαφημίσεων.

Σε δηλώσεις της η Google απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος της, λέγοντας ότι θα τις αντικρούσει σθεναρά στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico, πολλές άλλες πολιτείες, όπως εκείνες του Κολοράντο και της Νεμπράσκα, ενδέχεται να προσφύγουν κατά της Google την Πέμπτη, βάζοντας στο στόχαστρο τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησής της.

Πολλές ψηφιακές πλατφόρμες, όπως οι Amazon, TripAdvisor και Yelp έχουν ήδη καταγγείλει ότι η Google ευνοεί τις δικές της προσφορές στα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC