Εξισορρόπηση τιμών ενέργειας μέσω σταθμών αποθήκευσης

Εξισορρόπηση τιμών ενέργειας μέσω σταθμών αποθήκευσης

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έλλειψη από το σύστημα σταθμών κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνέδεσε ο επικεφαλής της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», Γιώργος Περιστέρης, τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στην αγορά ηλεκτρισμού τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του target model, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση οριστικοποίηση και εφαρμογή στην πράξη του θεσμικού πλαισίου για τη μεγάλης κλίμακας αποθήκευση, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση ώριμων έργων αντλησιοταμίευσης.

«Είναι αλήθεια ότι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του target model, με ακραίες τιμές στην αγορά εξισορρόπησης. Το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ είναι αρμόδιοι να βρουν τα αίτια αυτών των ανισορροπιών και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων στρεβλώσεων κι ακραίων φαινομένων», είπε ο κ. Περιστέρης απαντώντας σε ερώτηση μετόχου στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». 

Ωστόσο, συμπλήρωσε, «αν υπήρχαν ήδη στο σύστημα σταθμοί κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τύπου αντλησιοταμίευσης, όπως χρόνια τώρα επιμένουμε να λέμε, θα είχαν αποφευχθεί αυτά τα φαινόμενα ανωμαλίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, θα επιτυγχανόταν βέλτιστη αξιοποίηση των μεταβλητών ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), ενώ θα παρέχονταν και όλες εκείνες οι πρόσθετες επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου. Μια αντίστοιχη άποψη εξέφρασε την περασμένη Κυριακή μέσω της «Κ» και ο επικεφαλής της Enel Green Power Αριστοτέλης Χαντάβας. «Το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να επιταχύνει τις ρυθμιστικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας με μονάδες αποθήκευσης να μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα και να υποστηρίξουν την ομαλή λειτουργία του target model», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας για τις δυσλειτουργίες της αγοράς ηλεκτρισμού.

Απευθυνόμενος στους μετόχους ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στην συμβολή της εταιρείας στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του περιβάλλοντος, με αφορμή και τις επιπτώσεις της πανδημίας, προειδοποιώντας για δραματικές αλλαγές στη ζωή μας αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο. «Οσα ζούμε αυτή την περίοδο θα φαντάζουν εύκολα σε σχέση με όσα κινδυνεύουμε να κληθούμε να διαχειριστούμε», σημείωσε σε δραματικό τόνο.

Διανομή κερδών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Περιστέρης και στη «γενναιόδωρη μερισματική πολιτική» της εταιρείας, την οποία συνέδεσε με τα οφέλη από τη στρατηγική επιλογή επέκτασης στην αγορά των ΗΠΑ. Η γενική συνέλευση ενέκρινε χθες διανομή κερδών και προαιρετικών αποθεματικών των χρήσεων έως 31/12/2019, ύψους 0,17 ευρώ ανά μετοχή (19,7 εκατ. συνολικά). Συμπεριλαμβανομένου και αυτού του μερίσματος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει προχωρήσει την τελευταία πενταετία σε διανομές κερδών προς τους μετόχους άνω των 132 εκατ. ευρώ. Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης χθες τη διάθεση σε εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. και ανώτερα διοικητικά στελέχη έως 2,5 εκατ. νέων μετοχών που θα εκδοθούν με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιον, επιβραβεύοντας τη συνεισφορά τους στην επίτευξη των χρηματοοικονομικών στόχων, στην υλοποίηση νέων έργων καθώς και στην αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας.

Στην ομιλία του ο κ. Περιστέρης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την εταιρεία από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. «Η στρατηγική επιλογή της εταιρείας μας να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού και οι επενδυτικές επιλογές μας έχουν επιβραβευτεί από την εγχώρια αλλά και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ειδικά το τελευταίο διάστημα, και παρά την πανδημία, σειρά σημαντικών, ισχυρών ξένων θεσμικών επενδυτών έχουν επενδύσει δεκάδες εκατ. ευρώ στην εταιρεία, παρέχοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη μέχρι σήμερα πορεία αλλά και στις προοπτικές του ομίλου της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”».

Προωθούνται τρεις αλλαγές στο target model

Εξισορρόπηση τιμών ενέργειας μέσω σταθμών αποθήκευσης-1
Θα μειωθεί το πλαφόν στα διμερή συμβόλαια για το 2021, από 20% που είναι σήμερα, στο 10% έπειτα από εισήγηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. 

Αποτέλεσμα κυρίως ενός κακοστημένου συστήματος και λιγότερο «παιδικών ασθενειών» της νεόκοπης και πολυσύνθετης αγοράς, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, φαίνεται πως είναι οι υψηλές τιμές που καταγράφονται στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του target model. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών από πλευράς της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι οποίες καταλήγουν σε μια επανεξέταση κρίσιμων παραμέτρων που πιθανότατα θα μπορούσαν να προβλεφθούν εξαρχής και να είχε αποφευχθεί το πρόβλημα που δυσφήμησε εν τη γενέσει της τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού. Οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις κινούνται σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, αλλαγές στις χρεώσεις αποκλίσεων ισχύος στην αγορά εξισορρόπησης για το σύστημα της Πελοποννήσου, που είναι κορεσμένο, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η γραμμή μεταφοράς των 400 KV που κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ και έχει «κολλήσει» λόγω αντιδράσεων της Μονής Καλαβρύτων. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι χρεώσεις για καθοδική πορεία των μονάδων Μεγαλόπολης και Κόρινθος Power και το αντίστοιχο κόστος στην τιμή εξισορρόπησης.

Δεύτερον, μείωση του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια για το 2021, από 20% που είναι σήμερα, στο 10% έπειτα από εισήγηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προς τη ΡΑΕ. Επ’ αυτού η ΕΒΙΚΕΝ, συμμετέχοντας στη σχετική διαβούλευση, ζητάει την πλήρη κατάργηση των εν λόγω ορίων, καθώς η διατήρηση επί μακρόν ενδέχεται να δημιουργήσει ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά.

Η τρίτη παρέμβαση κινείται στην κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στις ποσότητες ενέργειας για καθοδική και ανοδική πορεία στην αγορά εξισορρόπησης. Η ΡΑΕ αποφάσισε να προσλάβει σύμβουλο παροχής υπηρεσιών σχετικά με τη διερεύνηση περιορισμού του όγκου ταυτόχρονων ενεργοποιήσεων ανοδικής και καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης, καθώς, όπως αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασης, από τα αποτελέσματα των εβδομαδιαίων εκκαθαρίσεων της αγοράς αναδεικνύεται ότι το κόστος βαίνει αυξανόμενο και ειδικά την τελευταία εβδομάδα το κόστος υπερδιπλασιάστηκε.

Στην πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου για την παροχή προβλέψεων αποκλίσεων προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος διαχειρίζεται στο πλαίσιο του target model το 76,73% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ στη χώρα. Aυτό γιατί οι αποκλίσεις στην αγορά εξισορρόπησης του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ έχουν επιβαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) με 12 εκατ. ευρώ στις πέντε εβδομάδες λειτουργίας της νέας αγοράς. Ο ΔΑΠΕΕΠ σήμερα κάνει δηλώσεις στο σύστημα για την ισχύ που θα παρέχουν οι ΑΠΕ βάσει μετρήσεων δεδομένων του ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο μεταξύ τους σύμβασης. Τα δεδομένα αυτά ο ΑΔΜΗΕ τα παραδίδει σε πραγματικό χρόνο, όμως δεν είναι σε θέση να διαθέσει στον ΔΑΠΕΕΠ και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο ανά δεκαπεντάλεπτο προκειμένου να κάνει διορθωτικές κινήσεις και να περιορίσει τις αποκλίσεις. Για τα μικρά έργα που είναι συνδεδεμένα με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο ΔΑΠΕΕΠ λειτουργεί στα τυφλά, καθώς ο αρμόδιος Διαχειριστής δεν έχει διαθέσιμα στοιχεία μετρήσεων δεδομένων.

Δραστική μείωση στα όρια των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης για την ανοδική και καθοδική πορεία προτείνει συμμετέχοντας στη διαβούλευση της ΡΑΕ ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή