Ετοιμοι για την τελική μάχη στην «Ελλάκτωρ»

Ετοιμοι για την τελική μάχη στην «Ελλάκτωρ»

Η στρατηγική που ακολουθούν και οι συμμαχίες που χτίζουν οι δύο μονομάχοι για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του ομίλου

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την τελική «σύγκρουση» μετόχων για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ. Στη μία πλευρά βρίσκεται το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο και του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 30,2%, και στην άλλη πλευρά το δίδυμο των εφοπλιστών κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, οι οποίοι την τελευταία εβδομάδα προχώρησαν στις δικές τους κινήσεις μέσω της εταιρείας Invesco.

Αυτό πάντως που διακρίνεται είναι η επιθυμία αμφότερων των επενδυτών να διασφαλίσουν τα νώτα τους. Σήμερα, η μεν Reggeborgh Invest ελέγχει άμεσα το 10,3% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ», η δε Invesco το 5% των μετοχών. Παράλληλα, η ολλανδική επενδυτική εταιρεία διατηρεί δικαίωμα προτίμησης για το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, ενώ η Invesco έχει αποκτήσει ανάλογο δικαίωμα για το 18,33% των μετοχών που σήμερα ελέγχει η Pemanoaro, η οποία ελέγχεται από κοινού από τους αδελφούς Καλλιτσάντση. Αμφότερες δηλαδή μπορούν, δυνητικά, να αποκτήσουν η μεν Reggeborgh μέχρι το 22,9% των μετοχών, η δε Invesco μέχρι το 23,3%.

Η κίνηση αυτή της διασφάλισης ποσοστών, χωρίς όμως να δαπανώνται και τα αντίστοιχα κεφάλαια έως ότου απαιτηθούν, φανερώνει και τις προθέσεις των νέων επενδυτών του κατασκευαστικού ομίλου. 

Ουσιαστικά δηλαδή, παρότι εμφανίζονται ως διεκδικητές του ελέγχου της «Ελλάκτωρ», φροντίζουν παράλληλα και να έχουν στρατηγική εξόδου σε περίπτωση που για τον έναν ή τον άλλο λόγο χάσουν τον «πόλεμο». Απλώς, δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα προαίρεσης που έχουν και θα πωλήσουν τα ποσοστά που ελέγχουν άμεσα, όταν κρίνουν ότι οι χρηματιστηριακές συνθήκες τούς ευνοούν.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο τα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα» επιδίδονται σε δύο ακόμα βασικές τακτικές. Αφενός διαγκωνίζονται για τα όποια πακέτα μετοχών διατίθεται στην αγορά σε καθημερινή βάση, αφετέρου προχωρούν σε επαφές με τους λίγους μετόχους ή θεσμικά χαρτοφυλάκια που έχουν έναν σημαντικό αριθμό μετοχών προκειμένου να εξασφαλίσουν την «ψήφο» τους μέσω σχετικών εξουσιοδοτήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η πλευρά της Reggeborgh Invest διέρρεε τις προηγούμενες εβδομάδες ότι ελέγχει άμεσα κι έμμεσα πάνω από το 35% του μετοχικού κεφαλαίου. Θεωρεί δηλαδή ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη σημαντικού ποσοστού μετόχων, είτε μέσω των εν λόγω εξουσιοδοτήσεων είτε μέσω άλλων εγγυήσεων.

Ωστόσο, η ολλανδική εταιρεία έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν κατέστη εμφανές ότι δεν θα μπορέσει να συμφωνήσει με τους αδελφούς Καλλιτσάντση για την πώληση των μετοχών τους. Αντιθέτως, η Invesco των κ. Καϋμενάκη – Μπάκα ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες, καθώς η εμπλοκή τους στη μάχη για τον όμιλο Ελλάκτωρ επισημοποιήθηκε πολύ πρόσφατα. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει αρχίσει να φημολογείται ότι θα αιτηθούν αναβολή της ημερομηνίας της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 7ης Ιανουαρίου του 2021, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα, προσδοκώντας την ανατροπή του πλεονεκτήματος που προς το παρόν φαίνεται να βρίσκεται στην πλευρά της Reggeborgh Invest.

Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι ο ρόλος των αδελφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι άλλωστε εξακολουθούν να ασκούν τη διοίκηση κι έχουν μάλιστα θέσει και ως θέμα της ημερήσιας διάταξης στην επικείμενη συνέλευση την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, συμφώνησαν να μεταβιβάσουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού που διέθεταν στον όμιλο Ελλάκτωρ στο εφοπλιστικό δίδυμο, το οποίο σημειωτέον δεν έχει θέσει ζήτημα αλλαγή διοίκησης, όπως έχει εξαρχής πράξει η Reggeborgh Invest, η οποία μάλιστα πρότεινε και τα πρόσωπα που επιθυμεί να ηγηθούν της επόμενης ημέρας στον όμιλο, με επικεφαλής τον κ. Αρ. Ξενόφο (πρώην πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ). 

Τα παραπάνω γεγονότα καταδεικνύουν ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση με τις κινήσεις τους μοιάζουν να ευνοούν ή να διευκολύνουν την πλευρά της Invesco, η οποία φαίνεται πως δεν εγείρει θέμα αλλαγής πλεύσης στον όμιλο. Το βέβαιο είναι πως το «σίριαλ» για τον έλεγχο της «Ελλάκτωρ» θα έχει και συνέχειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή