Ελληνική ομπρέλα προστασίας από χάκερς

Ελληνική ομπρέλα προστασίας από χάκερς

Η εταιρεία Obrela παρέχει υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας σε 100 πελάτες διεθνώς

7' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εποχή που τα πάντα ψηφιοποιούνται και μετασχηματίζονται, επιχειρήσεις αλλά και δημόσιοι οργανισμοί έρχονται αντιμέτωποι με έναν μεγάλο αόρατο κίνδυνο που μπορεί για τους ίδιους να αποβεί μοιραίος: την κυβερνοεπίθεση. Οπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του o ΣΕΒ, την περίοδο 2014-2019 οι παραβιάσεις αυξήθηκαν κατά 67%, με αποτέλεσμα το 40% των επιχειρήσεων να έχει δεχθεί ψηφιακές επιθέσεις από τρίτους, με αυξημένο κόστος αλλά και χρόνο αποκατάστασης της ζημίας, ενώ το 2020 πάνω από το 50% των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων παγκοσμίως αναμενόταν να απειληθεί από κάποιας μορφής κυβερνοεπίθεση. 

Σε ένα τέτοιο κλίμα, όπου οι απειλές εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς και τα κενά στην ασφάλεια των πληροφοριών μπορεί να επιφέρουν σφοδρό ή και μη αναστρέψιμο πλήγμα στις επιχειρήσεις (οικονομικό, λειτουργικό, φήμη της εταιρείας κ.ά.), εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας επιχειρούν να τις θέσουν υπό την «ομπρέλα» τους.

‘Οπως μαρτυρά και το όνομά της, η Obrela Security Industries, των Γιώργου Πατσή, Γιώργου Δάγλα και Δημήτρη Στρεβίνα, παρέχει υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας παρακολουθώντας μέσα από σύγχρονα κέντρα επιχειρήσεων (Cyber Security Operations Centers) την ασφάλεια των πελατών της σε πραγματικό χρόνο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009, ενώ η σύλληψη της ιδέας είχε προηγηθεί μόλις κάποια χρόνια πριν, έχοντας στόχο την ανάγκη των επιχειρήσεων για την προστασία απέναντι σε ψηφιακούς κινδύνους, αντιλαμβανόμενη την έλλειψη τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού.
«Προστατεύουμε τους πελάτες μας 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα από τις κυβερνοαπειλές, εξασφαλίζοντας έγκαιρη ανίχνευση και προστασία σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και εάν τα συστήματα ασφαλείας τους έχουν παραβιαστεί ή δεν αποδίδουν. Πρόκειται για υπηρεσία έγκαιρης αναγνώρισης και προειδοποίησης των απειλών με παράλληλη δυνατότητα επέμβασης για την αντιμετώπισή τους», εξηγεί στην «Κ» ο Γ. Πατσής, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. 

Η εταιρεία διαθέτει και μία ομάδα από χάκερς που, κατόπιν εντολής του πελάτη, χακάρει το σύστημά του. «Είναι οι λεγόμενοι ethical hackers, οι οποίοι διεισδύουν στα συστήματα των πελατών για να δουν πόσο θωρακισμένοι είναι απέναντι στις κυβερνοαπειλές, προσομοιώνοντας συνθήκες πραγματικών επιθέσεων (simulated attacks)».

Σήμερα, η εταιρεία αριθμεί περίπου 100 πελάτες παγκοσμίως, ενώ έχει δημιουργήσει στην Αθήνα ένα σύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων, σκοπός του οποίου είναι η υποστήριξη των περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων, τα οποία ήδη λειτουργεί ή σκοπεύει να λειτουργήσει η εταιρεία στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική). «Σήμερα παρακολουθούμε πάνω από 70.000 διαφορετικές συσκευές», αναφέρει ο κ. Πατσής. 
Ο συνολικός τζίρος των πελατών της Obrela Security Industries ξεπερνάει τα 30 δισ. δολ., ενώ τις υπηρεσίες της εμπιστεύονται εταιρείες και οργανισμοί από όλους τους κλάδους, όπως ένα από τα μεγαλύτερα e-shops παγκοσμίως με τζίρο περί τα 4 δισ. δολ., τράπεζες στη Γερμανία, στη Μέση Ανατολή και στην Απω Ανατολή, καθώς και η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Μέσης Ανατολής. 

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η γερμανική TUV αλλά και ελληνικές εταιρείες από τον χώρο της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, της ναυτιλίας κ.λπ. Οι δε υπηρεσίες της έχουν εφαρμογή σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ εκτείνονται πέραν του παραδοσιακού χώρου της ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής. «Στον τομέα της ενέργειας συνεργαζόμαστε με τη Wintershall DEA στη Γερμανία και την Gazprom, όπου παρακολουθούμε, πέρα από τα συστήματα πληροφορικής και ασφάλειας, τα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου των εργοστασίων και των διυλιστηρίων τους. Πρόκειται για έναν χώρο όπου ο ρυθμός των επιθέσεων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Επίσης, παρακολουθούμε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Μέσης Ανατολής ενώ είμαστε σε συζητήσεις με εταιρείες από το Ισραήλ που θέλουν να προστατεύσουν τα “έξυπνα” οχήματα που διαχειρίζονται», αναφέρει ο κ. Πατσής.

Εντυπωσιακό είναι ότι η Gartner, μια παγκοσμίου φήμης ερευνητική και συμβουλευτική εταιρεία, έχει συμπεριλάβει την Obrela ανάμεσα στις 20 πιο αναγνωρισμένες εταιρείες του κλάδου της παγκοσμίως, για το 2020.

Η εταιρεία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς που φτάνουν το 50% ετησίως, με τον συνολικό της τζίρο να αναμένεται να κλείσει φέτος στα 6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 2 εκατ. ευρώ. «Το 80% των εσόδων μας προέρχεται από το εξωτερικό και η ανάπτυξή μας είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, αφού δεν έχουμε προσφύγει σε δανεισμό. Βασικές αγορές μας είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Σαουδική Αραβία, και διατηρούμε παρουσία σε Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, ΗΑΕ και Σ. Αραβία. Σκοπεύουμε επίσης να ανοίξουμε γραφείο και στη Γερμανία», σημειώνει. Η εταιρεία απασχολεί συνολικά 70 εργαζομένους, εκ των οποίων οι περισσότεροι (60) εργάζονται στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης που διατηρεί στην Αθήνα. 

Ψήφο εμπιστοσύνης παρείχε στην εταιρεία το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital Partners, του Απόστολου Ταμβακάκη, επενδύοντας πρόσφατα 4,5 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου και αποκτώντας ποσοστό μειοψηφίας στην εταιρεία. Η συγκεκριμένη επένδυση θα δώσει τη δυνατότητα στην Obrela Security Industries να επιταχύνει την ανάπτυξη των τμημάτων πωλήσεων και μάρκετινγκ σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και να ενισχύσει τις υπηρεσίες τεχνολογίας που προσφέρει μέσω της νέας πλατφόρμας Swordfish, τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης των επιχειρησιακών κινδύνων και της επιχειρησιακής ικανότητας του οργανισμού σε πραγματικό χρόνο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τη διοίκηση κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων. 

Η πλατφόρμα αναπτύσσεται στα εργαστήρια της Obrela στην Αθήνα, κεφαλαιοποιώντας τη μακροχρόνια εμπειρία της εταιρείας και δίνοντας την ευκαιρία σε νέους Ελληνες επιστήμονες να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής που ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος της εταιρείας πλέον είναι να επεκτείνει, μέσα στα επόμενα χρόνια, την παρουσία της σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή αλλά και να προσελκύσει νέους Ελληνες επιστήμονες για να στελεχώσει το δυναμικό της.

«Η επένδυση της EOS Capital Partners ήταν μια αναγνώριση της δουλειάς και των προσπαθειών μας. Με την EOS και τον κ. Ταμβακάκη υπήρχε από την αρχή η χημεία αλλά και η σύγκλιση απόψεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια. Είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς για αυτή τη συνεργασία γιατί από την πρώτη στιγμή οι στρατηγικοί στόχοι της εταιρείας και του fund ήταν ταυτόσημοι. Η προσέγγισή τους, η συσσωρευμένη εμπειρία που μεταφέρουν μέσω των καταξιωμένων στελεχών τους, αλλά και η διάθεσή τους να μας βοηθήσουν έμπρακτα και καθημερινά στην πραγματοποίηση των στόχων μας, θα ενισχύσουν την εταιρική μας διακυβέρνηση, αλλά και την προσέλκυση νέων στελεχών», αναφέρει ο κ. Πατσής.

Ανθεί το ηλεκτρονικό έγκλημα λόγω πανδημίας

Η εταιρεία από πολύ νωρίς άρχισε να αντιλαμβάνεται την ανάγκη της αγοράς για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις. Οπως εξηγεί ο κ. Πατσής, πριν από 5-6 χρόνια ένα μεγάλο μέρος της αγοράς επικεντρωνόταν περισσότερο στο λανσάρισμα προϊόντων κυβερνοασφάλειας (π.χ. firewalls, antimalware) και λιγότερο σε υπηρεσίες σαν αυτές που προσφέρει η Obrela Security Industries.
Πλέον, υπάρχει εξίσου μεγάλη ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες, τάση που έγινε ακόμη πιο έντονη με την επέλαση της πανδημίας και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και με την εκτεταμένη τηλεργασία, γεγονός το οποίο λειτούργησε σαν πολλαπλασιαστής στην έξαρση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ενδεικτικά είναι τα δεδομένα που παραθέτει ο κ. Πατσής: «Αυτό το οποίο παρατηρούμε, με βάση τα δεδομένα τα οποία συλλέγουμε και αναλύουμε, είναι μια εκθετική τάση στον χώρο του ηλεκτρονικού εγκλήματος της τάξεως του 140%-150%, δηλαδή από τις 7.000 περιστατικά ασφάλειας τα οποία διαχειριστήκαμε το 2018, φτάσαμε στις 17.000 το 2019 και περίπου στις 40.000 το 2020. Ταυτόχρονα όμως αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι ότι η φύση των περιστατικών γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη, αυξάνοντας σημαντικά τον βαθμό προετοιμασίας, τεχνογνωσίας και ετοιμότητας ο οποίος απαιτείται από ένα οργανισμό για την αντιμετώπισή τους. Η εκτεταμένη τηλεργασία δε, η οποία για πολλούς οργανισμούς φτάνει σε ποσοστό 100%, αύξησε την εκτεθειμένη επιφάνεια καθιστώντας τα υφιστάμενα συστήματα ασφάλειας των εταιρειών ανεπαρκή και ευάλωτα, κατά συνέπεια δημιουργώντας αυξημένες ανάγκες προστασίας του τηλεργαζόμενου εργατικού δυναμικού αλλά και των cloud υποδομών. Προβλέποντας αυτές τις εξελίξεις από πολύ νωρίς, παρείχαμε λύσεις “Work from Home Security” και “Cloud Security”, οι οποίες μπορούν να υιοθετηθούν εύκολα, γρήγορα και ευέλικτα, με ένα συνδρομητικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό με το οποίο αγοράζουμε σήμερα όλοι μας υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Εχουμε δημιουργήσει επίσης στοχευμένες και καθετοποιημένες λύσεις κυβερνοασφάλειας οι οποίες έρχονται να καλύψουν νέους τομείς με ιδιαίτερες ανάγκες και χαρακτηριστικά, όπως είναι η ψηφιακή ασφάλεια των πλοίων, των υποδομών ύδρευσης, των ηλιακών και αιολικών πάρκων, την ψηφιακή ασφάλεια αυτοκινητόδρομων αλλά και την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών ενέργειας σε όλο τον κύκλο ζωής τους, από την εξόρυξη έως τη διανομή και τη διαχείριση».

Παγκόσμια αγορά αξίας 1 τρισ. δολάρια

«Σήμερα η παγκόσμια αγορά της κυβερνοασφάλειας αποτιμάται στα 120-130 δισ. δολάρια, με τον κλάδο των υπηρεσιών να ανέρχεται σήμερα στα περίπου 60 δισ. από 20-30 δισ. πριν από λίγα χρόνια. Αναπτύσσεται δηλαδή 15% κάθε χρόνο. Η Gartner, στο τελευταίο της report, αναμένει ότι μέχρι το 2025 το 50% των επιχειρήσεων θα αναθέτει σε τρίτα μέρη τη διαχείριση της κυβερνοασφάλειάς του από 15% σήμερα», επισημαίνει ο κ. Πατσής. Ο ίδιος προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας θα μετασχηματιστούν σε ολοκληρωμένους παρόχους (operators) που θα δίνουν τη δυνατότητα σε πελάτες, μέσω ενός συνδρομητικού μοντέλου, να εγγραφούν και να αγοράσουν τις υπηρεσίες τους. «Αυτό είναι το όραμα της εταιρείας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι εάν στραφούν στην κυβερνοασφάλεια πιο ενεργά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε μέσα στα επόμενα χρόνια η παγκόσμια αγορά μπορεί να φθάσει το 1 τρισ. δολ. Με την αγορά τεχνολογίας (IT) στην Ελλάδα να αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, ο κ. Πατσής αποτιμά τον εγχώριο κλάδο της κυβερνοασφάλειας περίπου στα 200 με 300 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια αναφέρεται στις αλλαγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα σε θεσμικό επίπεδο. «Παρά τις καθυστερήσεις, η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην ενίσχυση των δομών τηλεπικοινωνίας και πληροφορικής, υιοθετώντας πρόσφατα για πρώτη φορά μια εθνική στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια. Πρόκειται για μια ενέργεια του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, την οποία χαιρετίζουμε και η οποία θα βοηθήσει τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την ομολογουμένως αξιέπαινη εθνική προσπάθεια για τη μετάβαση 
στη νέα ψηφιακή εποχή», καταλήγει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή