Aλλάζουν εντός του 2021 οι ενεργειακές ετικέτες των ηλεκτρικών συσκευών

Aλλάζουν εντός του 2021 οι ενεργειακές ετικέτες των ηλεκτρικών συσκευών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις σε σχέση με την ενεργειακή κλάση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών δημοσιοποίησε χθες η ΕΚΠΟΙΖΩ. Οι καταναλωτές πιθανώς να διαπιστώνουν όταν παραλαμβάνουν την παραγγελία τους ότι αναγράφονται επάνω δύο ενεργειακές ετικέτες, μία που παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση του προϊόντος με βάση την κλίμακα Α+++ έως G και μία νέα που παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση του ίδιου προϊόντος με βάση την αναθεωρημένη κλίμακα Α έως G. Δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε ποια συσκευή τελικά παραγγείλατε και πού είναι το λάθος, επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ και εξηγεί: Δεν πρόκειται για λάθος ούτε δικό σας ούτε του πωλητή. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να δουν την ενεργειακή ετικέτα κατά την παραγγελία τους, επειδή απλούστατα αυτή δεν εμφανίζεται ούτε στα φυσικά ούτε στα ηλεκτρονικά καταστήματα από όπου γίνονται οι ηλεκτρονικές παραγγελίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα. 

Συμβαίνει να υπάρχουν δύο ετικέτες ενεργειακής απόδοσης διότι βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο, κατά την οποία η ενεργειακή ετικέτα στις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές θα αλλάξει διαδοχικά και σταδιακά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταβατική περίοδος που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021. Η Ε.Ε., προκειμένου να διευκολύνει τη γνωστοποίηση αλλά και κυρίως την κατανόηση της νέας ενεργειακής ετικέτας, έχει χρηματοδοτήσει 2 μεγάλα προγράμματα, το BELD και το LABEL2020. To πρόγραμμα BELD, στο οποίο συμμετέχει και η ΕΚΠΟΙΖΩ, αποσκοπεί στην ενημέρωση και διευκόλυνση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, από τον κατασκευαστή μέχρι τον καταναλωτή, για τις αλλαγές στην ενεργειακή ετικέτα των ηλεκτρικών συσκευών και την ομαλή μετάβαση από την τρέχουσα στη νέα. 

Η νέα ετικέτα, όπως ενημερώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, θα εφαρμοστεί στις ακόλουθες πέντε ομάδες προϊόντων και θα εμφανίζεται στα φυσικά και στα ηλεκτρονικά καταστήματα:

1. Ψυγεία οικιακής χρήσης και ψυγεία συντήρησης κρασιού: από την 1η Μαρτίου 2021.

2. Πλυντήρια πιάτων: από την 1η Μαρτίου 2021.

3. Πλυντήρια ρούχων και στεγνωτήρια: από την 1η Μαρτίου 2021.

4. Οθόνες: από την 1η Μαρτίου 2021.

5. Πηγές φωτός (λαμπτήρες): από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή