Άνοδος τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα

Άνοδος τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια παράλληλη πραγματικότητα φαίνεται πως ζουν οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, όπως καταστήματα και γραφεία, ιδίως όσον αφορά τις τιμές πώλησης. Μπορεί η πανδημία να έχει προκαλέσει νέα ύφεση στην οικονομία, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, περιορισμό της ζήτησης γραφείων (π.χ. λόγω διάδοσης της τηλεργασίας), ωστόσο τα δεδομένα αυτά δεν φαίνεται να «περνούν» και στην αγορά ακινήτων, όπου οι ζητούμενες τιμές διαμορφώνονται σε επίπεδα υψηλότερα του 2019.

Με βάση στοιχεία που παρουσίασε χθες το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, κατά το φετινό τέταρτο τρίμηνο του έτους οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης επαγγελματικών χώρων σημειώνουν σημαντική αύξηση σε πολλές περιοχές. 

Σε πανελλαδικό επίπεδο οι ζητούμενες τιμές πώλησης γραφείων καταγράφουν ετήσια άνοδο της τάξεως του 6%, ενώ στα καταστήματα, όπου θα ανέμενε κανείς ισχυρότερες πιέσεις, οι ζητούμενες τιμές πώλησης σημειώνουν αύξηση κατά 11%. Στον αντίποδα, δικαιολογημένη κρίνεται η ετήσια αύξηση των τιμών των αποθηκευτικών χώρων κατά 33%. Οσον αφορά τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε πανελλαδικό επίπεδο, στα καταστήματα σημειώνεται ετήσια πτώση κατά 9%, στα γραφεία μόλις 1%, ενώ αντιθέτως στις αποθήκες παρατηρείται ετήσια αύξηση κατά 23%.

Ωστόσο, σε πολλές περιοχές, ιδίως στην Αττική και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, η εικόνα της αγοράς ακινήτων εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς πριν από την πανδημία. Για παράδειγμα, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, ενώ το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές πιέσεις στις αξίες και στα ενοίκια των καταστημάτων, η εικόνα που προκύπτει, με βάση τουλάχιστον τις αγγελίες, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. 

Άνοδος τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα-1

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, η μέση τιμή ενοικίασης καταστήματος στα βόρεια προάστια καταγράφει ετήσια αύξηση της τάξεως του 5,1%, σε 16 ευρώ/τ.μ. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η άνοδος στο κέντρο της Αθήνας, καθώς διαμορφώνεται σε 13,5 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, μια αύξηση της τάξεως του 8,6% έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η περιοχή του Πειραιά με 11,5%, καθώς το μέσο ζητούμενο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 9 ευρώ/τ.μ.

Ακόμα υψηλότερες είναι οι ζητούμενες τιμές πώλησης καταστημάτων. Στα ανατολικά προάστια της Αττικής η αύξηση αγγίζει το 16,3%, σε 1.560 ευρώ/τ.μ., ενώ στον Πειραιά η άνοδος φθάνει στο 14,7% ή 1.315 ευρώ/τ.μ. Στα βόρεια προάστια η μέση τιμή πώλησης καταστημάτων διαμορφώνεται σε 2.542 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας μικρή άνοδο κατά 1% σε ετήσια βάση. Στη Θεσσαλονίκη οι ζητούμενες τιμές πώλησης καταστημάτων ανήλθαν σε 1.210 ευρώ/τ.μ. κατά το τέταρτο τρίμηνο, μια αύξηση της τάξεως του 11,9%.

Αντίστοιχα, στην κατηγορία των κτιρίων γραφείων οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης καταγράφουν επίσης άνοδο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Για παράδειγμα, στα νότια προάστια της Αττικής η αύξηση αγγίζει το 9,5%, 
σε 10 ευρώ/τ.μ. 

Αύξηση κατά 6,5%, σε σχεδόν 11 ευρώ/τ.μ., σημειώνεται και στα βόρεια προάστια, ενώ στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σε 10 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας άνοδο κατά 3% σε ετήσια βάση. Στην αγορά γραφείων της Θεσσαλονίκης παρατηρείται επίσης αύξηση κατά 8,4%, σε 6,9 ευρώ/τ.μ. Οσον αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης, στα βόρεια προάστια καταγράφεται αύξηση κατά σχεδόν 12%, σε 2.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στα νότια η άνοδος αγγίζει το 6,3%, σε 2.030 ευρώ/τ.μ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή