«Ρίχνουν» 3 δισ. σε δίκτυα νέας γενιάς οι τρεις πάροχοι

«Ρίχνουν» 3 δισ. σε δίκτυα νέας γενιάς οι τρεις πάροχοι

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις με Cosmote, Vodafone και Wind

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνολικές επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ θα προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια οι τρεις πάροχοι Cosmote, Vodafone και Wind, για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, δηλαδή 5G στην κινητή και οπτικών ινών στη σταθερή. 

Η δημοπράτηση του φάσματος που απαιτείται για την ανάπτυξη δικτύου 5G πραγματοποιήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ, χθες, οι τρεις εταιρείες και η Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) υπέγραψαν τις συμβάσεις παραχώρησης σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση. Από το ποσό των 3 δισ. ευρώ, που πρόκειται να επενδύσουν οι τρεις πάροχοι, 372 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο τίμημα για την εξασφάλιση του φάσματος (700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz), με την Cosmote και τη Vodafone να έχουν καταβάλει τοις μετρητοίς το τίμημα, ύψους 123 εκατ. ευρώ και 130 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι η Wind πρόκειται να πληρώσει περίπου 119 εκατ. ευρώ για τις φασματικές συχνότητες που απέκτησε.

Η Cosmote έχει ξεκινήσει, ήδη, την εμπορική διάθεση υπηρεσιών δικτύων πέμπτης γενιάς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ το 5G της Wind είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένες περιοχές στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η Vodafone δηλώνει έτοιμη να πατήσει το κουμπί του 5G.

«Η δημοπρασία μας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής και να υιοθετηθεί από άλλες χώρες. Η διαγωνιστική διαδικασία κλείνει σήμερα τον κύκλο της. Αποτελεί το πρώτο βήμα, καθώς η μεγάλη προστιθέμενη αξία θα προέλθει από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου», σημείωσε, χθες, κατά τη διαδικασία της υπογραφής των συμβάσεων, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κώστας Μασσέλος. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως βάσει μελέτης της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών EY, η ανάπτυξη του δικτύου 5G υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030, ενώ η προστιθέμενη αξία αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.

«Διαθέσαμε για το φάσμα 123 εκατ. ευρώ που έχουμε ήδη καταβάλει στο σύνολό τους. Το ποσό αυτό είναι επιπλέον των επενδύσεων 2 δισ. ευρώ που έχουμε εξαγγείλει. Ηδη διαθέτουμε 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών τόσο πιο γρήγορα θα αναπτύξουμε το δίκτυο 5G», δήλωσε, χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

«Ηδη καταβάλαμε 130 εκατ. ευρώ για την αγορά του φάσματος κι έχουμε επενδυτικό πλάνο για την επόμενη πενταετία άνω των 500 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης.

Η Ελλάδα λανσάρει δίκτυα 5G για πρώτη φορά μαζί με άλλες πολύ πιο προηγμένες χώρες. Επενδύουμε 500 εκατ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής. 

Eρχεται το «Φαιστός»

Πέραν της ανάπτυξης του δικτύου 5G, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την έναρξη λειτουργίας του αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (fund) «Φαιστός», που θα έχει αντικείμενο την υλοποίηση επενδύσεων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και στην ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών 5G. 

Η χρηματοδότησή του θα προέλθει, κατ’ αρχάς, από το 25% των εσόδων ύψους 372 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τη δημοπρασία του φάσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή