Τριπλή συμμαχία στον τουριστικό κλάδο

Τριπλή συμμαχία στον τουριστικό κλάδο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ενός επενδυτικού βραχίονα με αντικείμενο τις επενδύσεις στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά με έμφαση στις αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου, προχωρούν η Invel Real Estate, η Prodea Investments και ο κυπριακός όμιλος εταιρειών Yoda Group του κ. Ιωάννη Παπαλέκα. Στόχος του εν λόγω σχήματος επενδυτών θα είναι η αξιοποίηση των ευκαιριών που θα προκύψουν στον ευρύτερο κλάδο της φιλοξενίας αλλά και της εστίασης τα επόμενα χρόνια, σηματοδοτώντας την πρόθεση για εντονότερη παρουσία της εισηγμένης στους εν λόγω τομείς.

Η πρώτη κίνηση συνεργασίας των εν λόγω εταιρειών αφορά την πώληση ποσοστού 41% που κατέχει η Prodea στη Vibrana Holdings. Η τελευταία είναι κάτοχος του 100% της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Company Ltd., η οποία είναι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου The Landmark Nicosia στη Λευκωσία της Κύπρου. Πρόκειται για το πρώην Hilton της Λευκωσίας, μια εμβληματική μονάδα στην Κύπρο, δυναμικότητας 300 κλινών. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί από την Prodea (τότε Εθνική Πανγαία) την άνοιξη του 2019, σε συνεργασία με την Invel. Τότε είχε καταβληθεί ποσό της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση χθες το απόγευμα, το τελικό τίμημα για την εξαγορά του 41% θα προσδιοριστεί όταν θα μεταβιβαστούν οι μετοχές, λαμβάνοντας πάντως υπόψη ότι η συνολική εκτιμώμενη αξία του ακινήτου διαμορφώνεται σήμερα σε 61,3 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου, ενώ η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021. Με την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, το ποσοστό της Prodea στη Vibrana Holdings θα διαμορφώνεται σε 49%, ενώ η Flowpulse Ltd., που ανήκει στην Invel Real Estate, θα ελέγχει ποσοστό 10%, με το υπόλοιπο 41% να ελέγχεται από τη Yoda Group, συμφερόντων του κ. Παπαλέκα.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία ανάμεσα στον κ. Παπαλέκα και στην Prodea Investments, καθώς στις αρχές της εβδομάδας είχε γνωστοποιηθεί και η πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων της εισηγμένης στην Ελλάδα, χωρίς όμως να δημοσιοποιηθεί το όνομα του αγοραστή. Εντέλει ο κ. Παπαλέκας, μέσω της Yoda, πρόκειται να αποκτήσει 18 κτίρια γραφείων και καταστημάτων (κυρίως τραπεζικά υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας) αντί συνολικού τιμήματος της τάξεως των 134 εκατ. ευρώ. Σε σχετική δήλωσή του ο Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, έκανε λόγο για «συνεργασία-ορόσημο για τον όμιλό μας», χαρακτηρίζοντας τις παραπάνω συμφωνίες μια «στρατηγική επιλογή να συνεργαστούμε με τον όμιλο του κ. Παπαλέκα, ο οποίος έχει διαγράψει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον χώρο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων διεθνώς». Ο κ. Παπαλέκας αποτέλεσε τον ιδρυτή του ομίλου ακινήτων Globalworth, ο οποίος είναι εκ των ηγέτιδων εταιρειών εκμετάλλευσης κτιρίων γραφείων στη Ρουμανία. Παράλληλα, είναι και ο ιδιοκτήτης του «Nammos» στη Μύκονο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή